Újra magyar vasútcéget vesz az osztrák fuvarozó

Vágólapra másolva!
Közösen vehet céget a MÁV Cargo és az Ökombi. A kombinált szállítmányozással foglalkozó Hungarokombi így az két társaságon keresztül az osztrák Rail Cargo Austria birodalmába kerül, amely a MÁV Cargót is magáénak tudja.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy az Ökombi GmbH a MÁV Cargo Zrt.-vel közösen közvetlen - és ezen keresztül a Rail Cargo Austria AG egyedüli közvetett - irányítást szerezzen a Hungarokombi Kombinált Fuvarozást Szervező Kft. felett - közölte a versenyhivatal.

Az Ökombi GmbH 2009. április 7-én szerződést kötött a Hungarokombi Kft. üzletrészei 18,78 százalékának megvásárlására. Az Ökombi jelezte továbbá, hogy Rail Cargo Austria AG/MÁV Cargo Zrt. "meg kívánja szerezni" a Hungarokombinak a szavazati jogok 13 százalékára jogosító saját üzletrészét is.

Az Ökombi a Rail Cargo Austria AG (RCA) által irányított vállalkozás-csoport tagja. Az RCA-csoport teljeskörű szállítás és logisztikai szolgáltatásokat nyújt Európa egész területén. Ezen belül az Ökombi közút-vasút kísért kombinált szállítmányozási szolgáltatást is végez.

A Hungarokombi üzletrészei jelenleg 25,28 százalékban az Ökombi, 14,45 százalékban pedig a szintén az RCA-csoporthoz tartozó MÁV Cargo Zrt. tulajdonában vannak. A Hungarokombi kizárólagos tevékenysége a fent leírt forgalomszervezés.

A GVH azzal magyarázza a döntését, hogy a versenytörvény szerint nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.