Katonai információkat loptak el hackerek

Vágólapra másolva!
A dél-koreai hadsereg közlése szerint feltehetően észak-koreai hackerek állnak annak a kibertámadásnak a hátterében, mely során az ország Egyesült Államokkal közös védelmi stratégiai terveit  kaparintották meg.
Vágólapra másolva!

Az eset még a múlt hónapban történt meg, amikor a dél-koreai hadsereg egyik tisztje véletlenül elfelejtette a hadsereg egyik számítógépből eltávolítani USB-meghajtóját azt követően, hogy a hely hálózatról az internetre kapcsolódott. Ez tette lehetővé, hogy a világhálón keresztül hackerek megszerezzék a pendrive-on lévő bizalmas adatokat.

A helyi védelmi minisztérium közlése szerint az ellopott adatok közt az amerikai és dél-koreai haderők mozgósítási tervei (az országban közel harmincezer amerikai katona állomásozik) voltak megtalálhatók, amelyek akkor lépnének életbe, ha Észak-Korea támadást indítana az ország ellen. Az USB-s háttértáron szerencsére nem a teljes tervezet, csupán annak 11 oldalas összegzése volt megtalálható, így a hivatalos közlések szerint semmilyen kritikus információ nem kerülhetett illetéktelen kezekbe.

Bár a hackertámadás egy kínai IP-címről érkezett, a dél-koreai szakértők valószínűnek tartják, hogy valójában Phenjan áll a háttérben - ilyesmire ugyanis már korábban is volt példa. Az idén nyáron hackerek több amerikai és dél-koreai kormányzati webszájtot is megtámadtak, ezek nyomán ideiglenesen elérhetetlenné vált az amerikai Fehér ház, illetve a dél-koreai elnöki hivatal honlapja is. Ezekről a korábbi támadásokról később a szakértői vizsgálatok kiderítették, hogy Észak-Koreából eredeztethetők.