Vágólapra másolva!
Aki még nincs túl a karácsonyi ajándékok beszerzésén, az utolsó pillanatban is kilátogathat a főváros különböző helyein az ünnepre felhúzott bódékhoz. A legnagyobb Vörösmarty téri vásár programokat is kínál a drága ételek mellett, a Jókain olcsó a kürtős kalács, a Moszkván az illegális árusokkal versenyeznek az átmenő forgalom forintjaiért a kereskedők.
Vágólapra másolva!

Többségben nem tucatárut találunk, nincsenek kínai bóvlik, de ehhez mérten az árak sem alacsonyak, főleg nem az ételeké és az italoké - ezek a közös jellemzői a különböző budapesti karácsonyi kirakodóvásároknak. A Vörösmarty téren, a Moszkva téren és a Jókai téren jártunk, bár utóbbi kettő legfeljebb kezdő kistestvére lehet az Európa legjobb karácsonyi vásárai közt számon tartott belvárosinak.

Hamar eltűnnek az ezresek

Elképzelt négy fős családunkban a családfő rajong a bajor csülökért, az anya inkább a véreshurkát szereti, az egyik gyerek kolbászt kér, a másik csirkesaslikot. Ha a csülök és a hurka nem több, mint 20 deka, akkor köret nélkül is 4800 forintnál tart a Vörösmarty térre kilátogató éhes család. Ha ehhez némi sült krumplit, kenyeret, mustárt, párolt zöldséget is fogyasztanak, további ezresektől kell megszabadulniuk, az amúgy finom forralt bor pedig 600 forint, a kihagyhatatlannak tűnő kürtöskalács pedig 1200.

Több árus szerint mindezek ellenére csak az étel megy. Hosszú sorok kígyóznak esténként a pecsenyések előtt, ajándékot pedig alig vesznek. Egy-két eladó kartonlapra rajzot készített, összehasonlítva áraikat az ételek árával. Egy kötött sapka például akár négy kürtőskalácsért is kapható, de néhány libacombért is kaphatunk kesztyűt. A Vörösmarty téren a bódék november 20-tól január 3-ig vannak nyitva. 700 ezer forintért bérlik őket a kereskedők. Egy a termékeit saját maga előállító - kötött sapkákról és kesztyűkről beszélünk - hölgy elmondta, hogy nem biztos, hogy megérte idén belevágni.

A külföldiekre számítanak

"Sok a külföldi, de még több az, aki semmit nem vásárol, csak körülnéz" - magyarázta az egyik kereskedő. Egy üvegtárgyakat áruló nő szerint tavalyhoz képest kisebb a forgalom is, de "nem mondhatni, hogy rosszabb lesz a vége". Naponta változik, hogy mit vesznek. Főleg a kisebb, olcsóbb a menő, de éppen tagnap vettek egy lámpát, amit pedig csak dekorációnak hoztunk ki - tette hozzá.

Egy anya és lánya hangosan sopánkodtak, majd nevetve elmesélték, hogy szőrmesapkát vettek volna a lánynak, ha nem kerülne negyvenezerbe. Ők csak nézelődni jöttek ki, csakúgy, mint a néhány délelőtti lézengő. "Este jön a tömeg, olyankor van, hogy mozdulni sem lehet" - mondta egy árus. Egy másik standnál hiányolják a külföldieket, szerintük kevesebben vannak idén, mert már az utazásra sincs pénz. A manógyáros viszont azt mondta, hogy a kerámia házőrző manók azért keltek ilyen későn - délelőtt tizenegy felé jártunk a téren -, mert előző nap oroszok jöttek és velük kellett mulatni, miután bevásároltak a 18 000 forintos manókból.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
További fotókért klikk a képre!

A játszóház csak délután van nyitva, de nem is lenne érdemes előbb beengedni a gyerekeket, összesen kettőt láttunk a néhány óra alatt. Műsor sincs a színpadon ilyenkor, csak néhány ázsiai fényképezi egymást az elbarikádozott betlehemnél.

Jókai tér: kürtős kalács és Galaktika

A kisebb területen és kevéssé impozáns díszítéssel felszerelt Jókai téren ottjártunkkor az árusokon kívül alig lézeng valaki. Az egyik kereskedő hosszan panaszkodott a forgalomcsökkenésről, a vásárlókról és a magas bérleti díjról, aminek mértékét nem volt hajlandó elárulni. Végül megtudtuk máshol, hogy annak ellenére, hogy nem olyan frekventált a tér, mint a Vörösmarty, az árak négyzetméterre vannak kiszámolva, így egy bódé bérlése itt akár többe is kerülhet - egy négy négyzetméteresé például egymillió forint.

A kínálat is szerényebb, bár valamelyest hasonló. Ugyanúgy vannak sapkák és sálak, minden mennyiségben, lehet kapni szőrmesapkát is, jóval olcsóbban, mint a nagytestvér Vörösmartyn, de még így is meglepően drága. A forralt bor jóval olcsóbb, 130 forint decije és nem kell bögrét sem bérelni, műanyag pohárban adják. A legmeglepőbb azonban - amellett, hogy Galaktika magazinok tömkelegét lehet megvásárolni - az, hogy a Vörösmarty téren 1200, a Moszkva téri még inkább visszafogott kavalkádban 1000 forintot kóstáló kürtős kalács darabja itt 350-400 forintba kerül.

A Moszkva téri közlekedési csomópont bódéiban felülreprezentáltak a csomagolópapírok, a zoknik és a kesztyűk, az eladóktól itt nem tudtuk meg a bérleti díjat, azt viszont igen, hogy az összeg itt sem alacsony, ezért különösen felháborítja őket, hogy az illegális árusok éppen mellettük ajánlják a járókelőknek portékáikat.

A forgalom eltér a tér két oldalán - legalábbis a kereskedők szerint. A Vérmező felőli oldalon gyapjúpulóvereket lehet kapni, főleg gyerekeknek. Itt az eladó szerint feleakkora a bevétel tavalyhoz képest, míg a Fény utcai piachoz közelebb eső oldalon a kerámiás azt állítja: ugyanannyit ad el, mint 2008-ban. Az elmondások és a tapasztalatok alapján is egyértelmű: a Moszkva téren az átjáró forgalom a bevételforrás, kevesen jönnek külön a vásár kedvéért - ez érthető is, hisz míg a Vörösmarty tér felkeresése program lehet az egész családnak, a szocreál teret csak annak ajánlhatjuk, akinek még hiányzik pár apróság a fa alól.