Bőrszín alapján szelektál a webkamera

Vágólapra másolva!
Rasszizmussal vádolta meg a HP-t egy afro-amerikai internetező. A panasza egészen meglepő: a cég mozgásérzékelőt és arcfelismerőt tartalmazó webkamerái csak kaukázusi arcokkal működnek - adta hírül a Mashable.
Vágólapra másolva!

A Desi nevű férfi videót is készített a problémáról. A YouTube-ra feltöltött pár perces klipben megfigyelhető, hogy a kamera egyáltalán nem reagál az afro-amerikai arcra, se a zoom, se a mozgáskövetés nem működik. Amikor azonban a férfi Wanda nevű kolléganője kerül a gép elé, a webkamera azonnal tudja a dolgát.


Nincs mit tagadni, valóban nem reagál a kamera az afro-amerikai arcra

A HP termékeiben csalódott férfinek még csattanóra is futotta. Az utolsó mondatok között elhangzik, hogy egyébként eddig nem volt problémája a gyártó termékeivel, karácsonyra is a HP-től vett számítógépet.

A népszerű, december 10-e óta 180 ezerszer megtekintett videót a HP sem hagyhatta kommentár nélkül. A cég a The Next Bench nevet viselő közösségi fórumán köszönte meg, hogy Desi és Wanda felhívták a figyelmet a problémára. A szakemberek szerint a problémát az előnytelen fényviszonyok okozahatták. A többi arcfelismerős megoldáshoz hasonlóan a HP termékei is az orca-orr-szemek vonal kontrasztját vizsgálják, ami kevés fénynél abszolút nem észlelhető.