Jövőre már nem a netbook lesz a sláger

Vágólapra másolva!
Idén több mint kétszeresére nőttek az olcsó, takarékos noteszgépeket kereste, de jövőre inkább az ultravékony notebookok lesznek kelendőek az előrejelzések szerint.
Vágólapra másolva!

2009-ben világszerte 103 százalékkal növekedtek a netbook-eladások, de ez a gyors növekedési ütem lelassulhat 2010-ben, mivel az olcsó, akár százezer forintos vételár alatt hazavihető gépeknek ismét konkurenciát jelentenek majd a hagyományos noteszgépek - állítha a DisplaySearch. Az elemzőcég szerint a főleg az Intel Atom processzorára épülő, 7-10 hüvelykes netbook-választéknak ismét konkurenciát jelentenek majd a hagyományos, nagyobb teljesítményű, 10-13 hüvelykes ultravékony noteszgépek, amelyek ára jelentősen csökkenni fog.

Az elemzők szerint az idei év slágertermékének számító netbookok már csak azok számára lesznek vonzóak, akik elsősorban a hordozhatóságot tartják szem előtt, és elsősorban internetezésre használják a gépeket, míg az ultravékony noteszgépek vonzerejét az jelenti majd, hogy filmnézésre, játékra is alkalmasabbak lesznek. A DisplaySearch szerint ugyanis a elsősorban a netbookok szerény multimédiás képességeire panaszkodnak a jelenlegi vásárlók.

2009 harmadik negyedévében az Acer 21,4 százalékos részesedéssel állt a netbook-piac élén, de veszített némi részesedést a HP-val szemben, amely 16 százalékra tornászta fel magát. A 2007-ben az Eee PC-vel az első netbook-modellt megjelentető ASUS birtokolja a netbook-piacból harmadik legnagyobb, 14,8 százalékos szeletet, ami némileg csökkent a feljövőben lévő Samsung, Dell és Lenovo miatt. A tajvani gyártó az elemzőcég szerint további részesedést veszíthet a piacból, mivel nagy konkurenseinél kevesebb erőforrás áll rendelkezésére reklám- és marketingtevékenységre.

A teljes hordozható számítógéppiac várhatóan 169,6 millió darabra rúg majd 2009-ben az előzetes adatok szerint, mely az előző évhez képest 16 százalékos növekedést jelent. 2010-ben további 17 százalékos növekedésre lehet majd számítani a DisplaySearch szerint.