Vágólapra másolva!
Az év egyik számítástechikai slágere mindenképpen a netbook volt. Minden a kis kijelzővel, Atom-processzorral és a gép méretéhez képest óriási háttértárakkal felszerelt masinákról szólt. Mivel várhatóan a karácsonyfák alatt is szép számmal lesznek netbookok, összeszedtük a legszükségesebb szoftvereket hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A gép belakását érdemes rögtön a védelmi programok telepítésével kezdeni. A legtöbb vírusölő és tűzfal szeret elterpeszkedni a gépen, kevés olyan van, ami szívesen hagy a felhasználónak is némi erőforrást. Az évben szerencsére megjelent a Microsoft ingyenes kártevőirtója a Security Essentials, ami jó hatásfokkal tartja távol a férgeket és vírusokat a PC-től. A program nem terheli le nagyon a gépet, a vírusok felismerését segítő fájlokat gyakran frissítik, jó választás az új netbookra.

Irodai szoftvercsomag

Nem járthatnak rosszul, bármelyik irodai szoftvercsomagot választják is az újdonsült netbook tulajdonosok. Az apró masinák bőven alkalmasak bármelyik futtatására. Legegyszerűbben az OpenOffice telepíthető, az ingyenes irodai csomagot csak le kell tölteni, és máris fel lehet rakni a számítógépre. Kicsit több trükközéssel jár a Microsoft Office 2007 (vagy a 2010 őszéig ingyenesen használható 2010 béta) telepítése. A szoftvereket többnyire DVD-lemezen lehet megvenni, amit azonban az optikai lemez nélküli netbookba nem lehet betuszkolni. A cég azt ajánlja, hogy a Microsoftnál való regisztráció után töltsenek le a netbook tulajdonosok egy demó verziót, majd azt a dobozban talált kóddal aktiválják. Az eljárás előnye, hogy megspórolható a külső DVD-olvasó beszerzése vagy kölcsönkérése.

ForrA!s: [origo]
Helytakarékosabb az ingyenes Office, mint a Microsoft programja

A legkönnyebb dolga azoknak van, aki kevés komolyabb formázást - például lábjegyzeteket és tartalomjegyzéket is tartalmazó írások - igénylő dokumentumot ír, és gyakran van wifis vagy 3G-s internet közelében. Nekik tiszta szívvel ajánljuk a rovatunk mindennapjaiban is nagy szerepet kapó Google Docs böngészőben futó szövegszerkesztőt és a hozzá tartozó Google Spreadsheets táblázatkezelőt.

Forrás: [origo]
Foxit Reader: PDF-es mindenes

Ha az Office csomag nem terheli le a gépet, akkor csak PDF-megjelenítőből kell okosat választani, hogy minden irodai feladatra alkalmas legyen a masina. Az Adobe óriási, lassú, és a hackerek kedvenc célpontjának számító Readerét az ellenségünknek sem ajánlnák. Az alternatívák között viszont vannak remek programok. A mindentudó, szövegek keresésére, kimásolására is képes választás a Foxit Reader, aki viszont tényleg csak olvasni akar az még jobban jár a Sumatra PDF-el. A lengyel fejlesztésű szoftver alig több mint egy megát foglal, és annyira gyors, hogy elég rágondolni és már fut is.

Egy böngésző mind felett

A minden más browsert megelőző Firefoxnál jobb tippünk is van a netbook tulajdonosok számára. A Google tavaly ősszel bejelentett, és azóta komoly tempóban fejlesztett Chrome böngészője a legjobb választás. A Chrome lényegesen gyorsabb a konkurenseinél, ráadásul kiemelkedően jó a webalkalmazások futtatásában.

ForrA!s: [origo]
Testreszabható, bővíthető és villámgyors a Chrome

Célszerű rögtön a béta változatot letölteni a programból, mert a különböző böngészőbe települő kiegészítők - melyeket korábban már teszteltünk - még csak azon érhetőek el. A böngészőbe beépíthető funkciók között van időjárás előrejelző, remek weblapfordító, Twitter-kliens és persze reklámblokkoló is.

Chatprogram beszélgetni

A kis kijelző nagyobbik részét elfoglaló MSN helyett karcsúbb szoftvert érdemes felrakni. Rovatunk legjobban az MSN, a Google Talk és egyéb üzenők mellett a Facebook beépített chatjét is támogató Digsbyt kedveli. A program nem csak csevegésre használható, figyeli azt is, hogy a beállított levelezőfiókjainkba érkezett-e új levél, feleslegessé téve ezzel a lassú levelezőprogramokat.

ForrA!s: [origo]
Még az érkezett leveleket is jelzi a Digsby

A szoftver már alapbeállításokkal sem fest rosszul, az egyszínű, csinos asztalt kedvelők pedig testre is szabhatják. A Digsbies oldalról több címlistához és üzenetablakhoz használható témát lehet letölteni.

Képszerkesztő a mindennapokra

Nem a fotósok igényeihez tervezték a netbookokat, a gépekben többnyire kevés a memória ahhoz, hogy gyorsan elkészüljenek a komolyabb munkákkal. A türelmes felhasználók azonban akár még a Photoshopot vagy az Adobe Lightroomot is megpróbálhatják futtatni gépükön.

ForrA!s: [origo]
Minden lényeges feladatra képes a Paint.NET

A mindennapi képszerkesztési munkákhoz viszont nem ezeket a szoftvereket ajánljuk, hanem az ingyen letölthető Paint.NET-et. A microsoftos fejlesztők részvételével készült program remekül képes színeket és árnyalatokat igazgatni, lehet benne vágni, forgatni, és effektezni több réteg mélységben. Akiknek még ennyire sincs szükségük, azok bátran tehetnek egy próbát valamelyik böngészőben működő képszerkesztővel, például az Aviaryval.

Szervezőprogramok

A Digsbyvel már kiváltottuk a levelezőklienst, a remek chatprogram szól, ha a postaládába új üzenet érkezett. A levelezőprogramok által elvégzett szervező feladatokat is meg lehet oldani webalkalmazásokkal. A különböző események felírását, a hét tervezését érdemes a Google Naptárra bízni. A tennivalók, bevásárlólisták, "jaj, el ne felejtsem" jegyzetek kezelésére pedig keresni sem kell jobb eszköt a Remember The Milk webes szolgáltatásnál.

Zene és video

A zenehallgatás tipikusan az a feladat, ami miatt nem szeretjük feláldozni a gép összes erőforrását. A Windows alapértelmezett Media Playere helyett ezért érdemes valami kisebb, a zenéket ugyanúgy lejátszó, ám kevéssé memóriaéhes programot telepíteni. A Winampon felnőtt generáció számára ez a program az ingyenes Aimp lehet, aminek pont december elején jelent meg legfrisebb verziója. A program tartalmaz keverőt és ekvalizert is arra az esetre, ha az alapbeállításokkal nem szólnának elég jól az apró hangfalak.

Forrás: [origo]
A minimalista külső ellenére valódi svájcibicska a VLC

Streaming zenékkkel - például netes rádiókkal - és videókkal is elboldoguoló VLC-nél nem kell jobb filmes program. A szoftver a legtöbb formátumot, feliratfájlt magától is kezeli, így a legritkább esetekben kell csak mellé kodekcsomagot telepíteni. Bármilyen jó is a lejátszó, semmi sem garantálja, hogy a HD-felbontású anyagokkal is boldogulni fog egy netbookon. A legtöbb gépnek nem okoz problémát a HD-ready felbontás, a BluRay lemezekről kódolt 1080p-s videókba viszont szoftvertől függetlenül beletörik az apró notebookok bicskája.

Kötelező gyakorlatok

A netbookok hagyományosan kicsi, bélyeg méretű tapipadja mellett nem árt, ha a fontosabb feladatokhoz nem kell a kurzorral hadonászni. A programok indításához célszerű felrakni a Start menüben keresgélő Launchy nevű szoftvert. A telepítés után megmondhatjuk a programnak, hogy melyik gyorsbillentyűre bukkanjon elő, és hogy melyik mappából vadássza össze az exe kiterjesztésű fájlokat. Használatával sokkal gyorsabban lehet elindítani az épp szükséges dolgokat, mintha a Start menüből kéne előkeresni az szoftvereket.

Forrás: [origo]
Helyettünk telepít a Ninite

A gép telepítésének utolsó kötelező feladat számba menő lépései a legújabb Flash, .NET futtatókörnyezet és Java telepítése. Célszerű ezeket a programokat egy nekifutásra, a borzasztóan okos Ninite webes szolgáltatást használva telepíteni. Az oldalon csak azt kell beállítani, hogy mely szoftverekre van szükségünk, majd az igényeinknek megfelelően legenerált telepítőfájlt letölteni és elindítani a gépen. Ezek után az összegyűjti a különböző installcsomagokat és alapbeállításokkal fel is rakja őket a gépre. A böngészőpluginok és futattókörnyezetek mellett néhány fentebb ajánlott szoftver letöltését is meg lehet úszni a szolgáltatást használva.