Ármanipuláció miatt hízott a BUX

Vágólapra másolva!
A Mol száguldása miatt három százalékos pluszt hozott össze kedden a BUX. Részvénykereskedők szerint az kereskedés utolsó órájában a bónuszokra hajtó külföldi alapkezelők hajtották fel az indexet.
Vágólapra másolva!

A hétfői 1,1 százalékos erősödés után kedden 3 százalékkal pontra erősödött a BUX a 21 milliárd forintos napi átlagtól bőven elmaradó 11,8 milliárd forintos forgalomban. A kereskedés első felében 21 000 pont körül mozgott a mutató, a délután azonban megjött a befektetők vásárlókedve, ennek köszönhetően jelentősen emelkedett az index.

Csakúgy mint hétfőn, kedden is a Mol játszotta a főszerepet a parketten, az előző kereskedési napon 3 százalékos drágulást kedden közel 6 százalékos emelkedéssel fejelte meg az olajrészvény. Az OTP Bank árfolyama 1,3 százalékkal 5500 forintra emelkedett, a Magyar Telekom 1,1 százalékkal 722 forintra drágult, a Richter pedig 2,9 százalékkal 43 100 forintra hízott.

A napközbeni lnyha kereskedés után egyértelműen a magasabb részvényárfolyamok után járó bónuszokra hajtó alapkezelők emelték kedden 3 százalékos emelkedésbe a budapesti tőzsdeindexet a kereskedés utolsó órájában. Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője felháborítónak nevezte azt, ahogy a kereskedés utolsó perceiben "tupírozták" az árakat. A Raiffeisen üzletkötője szerint jövőre "nagyon csúnya vége lehet" ezeknek a felelőtlen vásárlásoknak, és az sem elképzelhetetlen, hogy később visszaperelik a most begyűjtött bónuszokat.

A külföldi alapkezelők között vannak olyan személyek akik magyarországi mércével mérve elképzelhetetlen összegű, akár több milliárd dolláros bónuszokat tehetnek zsebre az év végén - fejtette ki Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője