Vágólapra másolva!
Tiszteletadás a műfaj korábbi klasszikusának, kikacsintás a rajongóknak, vagy csak egyszerűen egy nagy név cinkosként bevonása - ilyen indokok szolgáltak 2009 legjobb villanásnyi sztárvendégeskedései alapjául.
Vágólapra másolva!

5. Maya Gold (Poligamy)

Forrás: [origo]

Alszik melletted a tök jó csajod, a kezed mégis a pornócsatornára vált a távirányítón, onnan pedig ismerős arc kacsint ki - az ilyen jól megragadott, tipikus és mindennapi pillanatok adták az idei Nagy Magyar Ünnepi Romantikus Komédia báját.

- - -

4. Rossy De Palma, Chus Lampreave (Megtört ölelések)

Forrás: [origo]
Rossy De Palma és Penélope Cruz a Megtört ölelések-ben


Almodóvar filmjei hemzsegnek az önreferenciáktól, így a Megtört ölelések egyik csúcspontja is a huszonegy évvel ezelőtti mestermű, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén megidézése volt két legendás Almodóvar-háttérarc segítségével.

- - -

3. You Could Be Mine (Terminátor: Megváltás)


Az borítékolható volt, hogy az újratöltött Terminátorban megjelenik majd valamilyen formában Schwarzenegger és egy-két legendás mondata is újra elhangzik. A legviccesebb visszautalás mégis a Guns'n Roses 18 évvel ezelőtti szuperslágerének felrecsegése volt, amitől sokan hirtelen nagyon öregnek érezhettük magunkat.

- - -

2. Mike Tyson (Másnaposok)


A Másnaposok-at az tette igazán nagy filmmé, hogy annyi eszeveszett baromság volt benne, hogy a néző is megrészegült tőle. Például miért ne tűnjön fel Mike Tyson (és a tigrise) és miért ne táncikáljon egy jót Phil Collins In The Air Tonight-jának taktusaira?

- - -

1. Bill Murray (Zombieland)


Az idei év legtökösebb kis meglepetéssikere már az első percekben iszonyatosan jó karakterekkel és poénokkal telepedett ránk, de a képtelen apokalipszis egészen zseniálisba váltott át a Szellemirtók megidézésével. A zombi-Murray felbukkanásánál már csak a történetből kiiktatása volt meghökkentőbb.

- - -

Szerettük még Emma Thomson rövid feltűnését a Rockhajó-ban és azt a ravasz szereposztói döntést, hogy A felolvasó-ban Bruno Ganz alakította a náci múltról értekező egyetemi professzort - ő, aki ugye A bukás-ban Hitlert formálta meg zseniálisan.

Az év legbénább cameói között viszont muszáj kiemelni Mike Myers felbukkanását a Becstelen brigantyk-ban, ami egyrészt értelmetlen volt, másrészt szükségtelenül Austin Powersre emlékeztette a nézőt. Kár volt odapakolni a Made in Hungária végére az öregen kiábrándító Fenyő Miklóst, a Brünó-ban pedig Harrison Ford reakciója inkább teljesen normális volt, mintsem gőgös vagy homofób. A magyar mozikba végül eljutott a Che első része, de a még rosszabb második már nem, pedig a leghülyébb cameo egyértelműen abban található, Matt Damon részéről.