2009 a moziban: Legjobb gonosz

Vágólapra másolva!
Tarantino jóvoltából idén újabb felejthetetlen főgonosszal gazdagodott a filmtörténelem, de a nyelvzseni náci mellett hidegrázást kaptunk még hazug politikusoktól, karizmatikus gengszterektől, egy gombszemű álanyukától és egy cselszövő apácától is.
Vágólapra másolva!

10. Volturik (Dakota Fanning és Michael Sheen - Alkonyat - Újhold)

Forrás: [origo]

Az Alkonyat-saga második részében várható volt, hogy a gótikus fővámpírok, a volturik okozzák majd a leghátborzongatóbb perceket. Külön ravasz húzás, hogy egy édi-bédi gyermeksztár és Tony Blair zseniális korábbi megformálója (A királynő) bújtak a porcelánfehér vámpírbőrbe.

- - -

9. Andreas Baader (Moritz Bleubtreu - A Baader-Meinhof csoport)

Forrás: [origo]

Németország rendre csak nácikat katapultál a legjobb gonoszok listájára, most végre kaptunk tőlük egy félelmetesen ostoba balos terroristát is, aki kiszámíthatatlan és nem ismer félelmet.

- - -

8. A másik anya (Teri Hatcher - Coraline és a titkos ajtó)

Forrás: [origo]

Azt ne is taglaljuk, hogy gyerekeknek érdemes-e megmutatni Tim Burton pártfogoltjának horror tripjét, elvégre a gombszemű anyukától számos felnőttnek azóta is visszatérő rémálmai vannak.

- - -

7. Nixon (Frank Langella - Frost/Nixon)

Forrás: [origo]

Egy bokszmeccs izgalmait adta a bukott politikus televíziós sarokba szorítása, Frank Langella előadásában azonban Nixon az a fajta szörny, aki még utólag is meg van győződve saját igazáról, és képes átértelmezni a történelmet, csak, hogy jobban jöjjön ki belőle.

- - -

6. Dan White (Josh Brolin - Milk)

Forrás: [origo]

A hazug politikusnál már csak a gyilkos politikus volt rémisztőbb, noha az első szabadon választott meleg polgármester homofób nemezisét inkább szánalomra méltó pszichológiai esetként ábrázolták, mintsem karizmatikus filmes gonoszként.

- - -

5. Jacques Mesrine (Vincent Cassel - Halálos közellenség 2)

Forrás: [origo]

Karizmában nem szenvedett hiányt viszont a francia médiasztárrá vált gazfickó, de Vincent Cassel többdimenziós alakításában a menő sármőr mögül elővicsorgott a félelmetes pszichopata is.

- - -

4. John Dillinger (Johnny Depp - Közellenségek)

Forrás: [origo]

Ugyanez volt a helyzet Mesrine amerikai kollégájával is, aki egyszerre volt bámulatra méltó adrenalin-junkie és kíméletet nem ismerő gengszter.

- - -

3. Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep - Kétely)

Forrás: [origo]

A korunk legjobb hollywoodi színésznőjeként emlegetett Meryl Streep kissé karikaturisztikusra vette a figurát a maradi, autokrata apáca szerepében, aki mindenkit manipulál saját céljai szolgálatában és még a kiégett villanykörtét is ráfogja ellenfele aurájára.

- - -

2. A hármas kórterem királya (Gael García Bernal - Vakság)

Forrás: [origo]

Igaz, hogy a vaktársait gátlástalanul kihasználó gazfickó még az apokalipszist is kicsit elviselhetetlenebbé tudta tenni, de mégis hálásak lehetünk neki a nyomasztó film egyetlen komikus színfoltjáért - mindenki egyszerre: "I just called to say I looooooove you...".

- - -

1. Hans Landa ezredes (Christoph Waltz - Becstelen brigantyk)

Forrás: [origo]

A németül, franciául, angolul és olaszul is folyékonyan vallató náci ezredes még utolsóként csatlakozott az évtized ikonikus gonoszaihoz, azaz Hans Landával elfogyasztani egy tejszínhabos almásrétest ugyanolyan vérfagyasztó élménnyé vált filmrajongók millióinak elméjében, mint fej vagy írást játszani Anton Chirgurh-ral (Javier Bardem - Nem vénnek való vidék), milkshake-et szürcsölni Daniel Plainview-val (Daniel Day Lewis - Vérző olaj), vagy éppen asszisztálni Joker (Heath Ledger - A sötét lovag) ceruzaeltüntető trükkjéhez.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!