A Nokia újabb beadvánnyal támadja az Apple-t

Vágólapra másolva!
A finn mobilgyártó szerint nem csak az iPhone, hanem az Apple "gyakorlatilag összes mobiltelefonja, zenelejátszója és számítógépe" megsérti valamelyik szabadalmát. A Nokia az USA fő külkereskedelmi piacfelügyeleti szervéhez fordult az ügyben.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefongyártó arra kérte az International Trade Commissiont (ITC) kedden, hogy vizsgálja ki az Apple ellen a szabadalomsértések miatt emelt panaszait - adta hírül az IDG. A cég összesen hét szabadalommal kapcsolatban szeretne jogorvoslatot, amelyeket szerinte az Apple bizonyos készülékeinek kulcsfontosságú funkcióinak kialakításánál használt fel.

A Nokia először októberben esett neki az Apple-nek, amikor arra hivatkozva nyújtott be keresetet ellene, hogy az iPhone 10 bejegyzett szabadalmát is megérti. A cupertinói számítógépgyártó erre egy ellen-beadványt készített, amelyben a finneket vádolja 13 saját szabadalmának megsértésével.

A finn gyártó valószínűleg nem pereskedett volna, ha az utóbbi években nem romlanak a pozíciói az okostelefon-piacon, ahol - legalábbis az USA-ban - az iPhone az egyik fő ellenfele - nyilatkozta a Reutersnek a Redeye elemzője, Greger Johansson. A szakember szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy az Apple valóban megsértett bizonyos Nokia-szabadalmakat legalább részben, hiszen a finnek jóval régebb óta vannak a piacon, és sokkal több szabadalmuk van. Ha a Nokia jól állna, nem igyekezne ilyen agresszívan érvényesíteni az érdekeit, most viszont több százmillió dolláros kártérítések is szóba jöhetnek az ügyben - emlékeztet rá Johansson.

Az ITC várhatóan harminc napon belül reagál a Nokia beadványára, a Reuters által megszólaltatott szakértők szerint azonban ez a lépés csupán erőfitogtatás a mobilgyártó részéről. Tény, hogy a finn mobilgyártónak van némi tapasztalata a pereskedésben, mivel a Motorolával és a Qualcomm chipgyártóval már volt része hasonló küzdelemben. Greger Johansson azonban úgy véli, az Apple nem adja majd meg magát egykönnyen, és az ITC-s keresetre is saját beadványával válaszol majd, így az ügy sokáig elhúzódhat.