Korrigálta a BUX a keddi ármanipulációt

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebben kereskednek a tőzsdén az év vége felé közeledve. A részvénypiac forgalma szerdán 9,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 142,82 pontos, 0,66 százalékos csökkenéssel, 21 427,51 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 310 forinttal, 1,73 százalékkal 17 580 forintra csökkent, 3,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 20 forinttal, 0,36 százalékkal 5480 forintra gyengült, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 722 forintot ért a papír záráskor, forgalma 881,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal, 0,23 százalékkal 43 000 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

A szerdai forgalom még a felét sem érte el a 20,8 milliárd forintos éves átlagnak - mondta Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág-igazgatója. Hozzátette: passzivitás jellemezte a piacot, és véleménye szerint ez még inkább jellemző lesz a december 31-i kereskedési napon, amikor a szokásosnál hamarabb, 13 órakor zár a BÉT.

Néhány piac, például a német tőzsde már nem is nyit ki csütörtökön, vagyis kevesebb lesz az iránymutatás, és emiatt vélhetően tovább csökken a forgalom a BÉT-en.

Szegner Balázs szerint az árfolyamok keddi "meghúzásának" a korrekciója volt látható szerdán a magyar részvénypiacon, emellett a külföldi piacokon hasonló - enyhén negatív - volt a hangulat. (Az előző napon az év végi ármanipulációknak tulajdonították a kereskedők, hogy a zárás előtti utolsó órában 3 százalékkal húzták föl a BUX-ot.)

Az Equilor üzletág-igazgatója a vezető papírok közül kiemelte a Molt, amely ugyan most gyengült, de az elmúlt napokban a legjobban teljesítő részvény volt, és szerdán a forgalma is meghaladta az OTP forgalmát.