Olaszországban vége lehet a torrentezésnek

Vágólapra másolva!
A római legfelsőbb bíróság döntésének érdekében az internetszolgáltatók akkor is blokkolhatják a torrentoldalakhoz való hozzáférést, ha azokat nem is Olaszországban hosztolják, és/vagy külföldiek a fenntartók.
Vágólapra másolva!

Az olasz legfelsőbb bíróság még két hónappal ezelőtt hozott döntést a Pirate Bay miatt indult ügyben, de csak most részletezte azt - írja a Torrentfreak. 2008 augusztusában még egy bírói döntés nyomán tették elérhetetlenné a torrentoldalt Itáliában, amit az üzemeltetők a bergamói bíróságon eredményesen támadtak meg.

A legfelsőbb bíróság viszont október elsején megsemmisítette a külföldi weboldalak szerzői jogsértés miatti blokkolásának tilalmát kimondó ítéletet. A szervezet indoklása szerint a torrentfájlokat listázó oldalak, vagyis a torrentkeresők, mint például a Pirate Bay, szingifikáns szereppel bírnak a felhasználók által folytatott le- és feltöltésekben. Emiatt többek hétköznapi keresőnél, mint például a Google. (A Pirate Bay stockholmi perében az oldal üzemeltetői azzal védekeztek, hogy a Google segítségével is lehet torrentfájlokat találni.)

Az olaszországi bírák állásfoglalása szerint az ügy szempontjából irreleváns, hogy az oldalt nem Olaszországból üzemeltetik, mivel számos itáliai felhasználó keresi fel azt, akik illegális letöltésekhez is felhasználják - szól az érvelés. A legfelsőbb bíróság döntésének birtokában a jövőben bármelyik torrentoldalt elérhetetlenné tetethetik a jogvédők az országban az internet-szolgáltatókon keresztül.

A sorban a Pirate Bay az első, amelynek ügyét a legfelsőbb bírósági döntést követően újratárgyalják Bergamóban. A szájt helyi ügyvédei szerint az oldal mindaddig elérhető marad, amíg a bíróság ki nem mondja a tiltást.