Vágólapra másolva!
Almási Zoltán győzelemmel búcsúzott az óesztendőtől. Az olaszországi Reggio Emiliában zajló nagymesterverseny negyedik fordulójában nyolcszoros bajnokunk sötéttel nyert az olasz Sabino Brunello ellen. Az olasz Fabiano Caruana nyerőesélyt szalasztott el az amerikai világbajnokjelölt Gata Kamskyval szemben. Az olasz Daniele Vocaturo időzavarban hibázott a nagy kockázatot vállaló grúz Baadur Zsobava ellen. Konsztantyin Landa tisztet nézett el, Almási Zoltán világossal az orosz nagymesterrel játszik az ötödik játéknapon.

Almási Zoltán sikerrel játszotta meg a Grünfeld védelmet a hagyományos torna negyedik fordulójában. Az olasz Sabino Brunello állásában keletkezett gyaloggyengeségeit egy vezérmanőverrel próbálta ellensúlyozni. Három gyalogért tisztet áldozott, de nagymesterünk biztos kézzel hárította akcióját, ellenfele gratulációját a 40. lépés után fogadhatta.

Nagy esélyt szalasztott el a 17 esztendős Fabiano Caruana. Az olasz sakkozó a Caro-Kann védelem ritkább változatával rukkolt ki az amerikai Gata Kamskyval szemben. A korai cserékkel egyszerűsödött pozícióban világos szabadgyalogra tett szert, a sötét futót h2-ön elfogás fenyegette. Caruana időzavarban rontott, a világbajnokjelölt amerikai nagymester nehéz pillanatokat élt át, ellenfele segítségével megmenekült a vereségtől.

Rámosolygott a szerencse a grúz Baadur Zsobavára is. A nyerést hajszolva áldozott, az olasz Daniele Vocaturo jól védekezett, a győzelem kapujában azonban megbotlott.

Az orosz Konsztantyin Landa világossal kapott ki a kettős vereség után magához tért moldáviai Viorel Bologantól. Őrzi veretlenségét az olasz Michele Godena, hárította az azeri Eltaj Safarli vezérszárnyi kísérleteit.

A 4. forduló eredményei:
Eltaj Safarli (azeri, 2592) - Michele Godena (olasz, 2537) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Fabiano Caruana (olasz, 2652) - Gata Kamsky (amerikai, 2695) döntetlen (Caro-Kann védelem,
Baadur Zsobava (grúz, 2696) - Daniele Vocaturo (olasz, 2500) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 36)
Sabino Brunello (olasz, 2507) - Almási Zoltán (magyar, 2704) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 40)
Konsztantyin Landa (orosz, 2664) - Viorel Bologan (moldáviai, 2692) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 29)

A verseny állása:
1. Almási Zoltán 3 pont
2-5. Michele Godena, Gata Kamsky, Eltaj Safarli és Baadur Zsobava 2,5
6-7. Fabiano Caruana és Viorel Bologan 2
8. Konsztantyin Landa 1,5
9. Daniele Vocaturo 1
10. Sabino Brunello 0,5

A szombati 5. forduló párosítása:
Bologan - Safarli
Almási - Landa
Vocaturo - Brunello
Kamsky - Zsobava
Godena - Caruana