Nem terveznek áremelést a taxisok

Vágólapra másolva!
A taxisok nem terveznek áremelést a benzin árának emelkedése miatt, mivel úgy vélik, az ebből fakadó többletköltségeket az alacsony kereslet miatt nem lehet továbbhárítani az utasokra - mondták el taxitársaságoknál az MTI érdeklődésére  hétfőn.
Vágólapra másolva!

Horváth György, a Magyar Taxis Szövetség elnöke elmondta: a keresletnek a válság kezdete óta tapasztalt visszaesése miatt a taxisok az üzemanyag árának emelkedéséből fakadó többletköltségeket nem tudják beépíteni a viteldíjba, így meg kell próbálniuk kigazdálkodni az áremelkedés hatásait.

Dudás Zoltán, a Főtaxi taxi üzletágának igazgatója szintén arról számolt be, hogy nem terveznek tarifaemelést. Hozzáfűzte: a társaság nem saját alkalmazottakkal, hanem szerződéses vállalkozókkal dolgozik, így a költségek náluk jelentkeznek. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi piaci helyzetben nem lehet áthárítani a pluszköltségeket a megrendelőkre.

Orbán Lajos, a 6-szor 6 Taxi ügyvezető igazgatója is úgy vélekedett, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehet árat emelni, így a 6-szor 6 Taxi tarifái sem emelkednek az üzemanyag drágulása miatt.

A Tele5 Taxinál egyelőre várakozó állásponton vannak, még nem döntötték el, hogy felemeljék-e a tarifákat - mondta Sipeki József, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Január elsején a jövedéki adó szabályainak változása miatt drágultak az üzemanyagok: a benzin esetében 10 százalékkal, a gázolajnál 8 százalékkal emelkedett a közteher mértéke, így a benzin mintegy 14, a gázolaj pedig 9 forinttal drágult január elsejével, szerdán újabb emelés várható.