Vágólapra másolva!
Kétszáz dolláros tablet terveit alkotta meg a chipjeiről és autós rendszereiről ismert Freescale. Az olcsó netezős számítógépek első példányai nyárra érkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A jövő olcsó tabletjeinek alapjául szolgálhat a Freescale chipgyártó frissen bejelentett 199 dolláros tablet terve. A terv a legkisebb netbookokéval megegyező méretű, hét hüvelykes érintőkijelzőt tartalmaz. A felhasználó adatainak és a rendszernek egy legalább négy gigabájtos merevlemez adna helyet, memóriából pedig 512 megabájtnyit tartalmaz a rendszer. A gép lelkét a Freescale egyik ARM architektúrájú processzora adja.

Azt nem tudni egyelőre, hogy a Freescale által 40 ezer forint körülire becsült árba mennyi extra fér bele, de a cég által közzétett lista nagyon jól hangzik. A merevlemezt például SD-kártyával illetve az USB portokba dugható pendrive-okkal lehet megnövelni. A nethez való kapcsolódásra a leggyorsabb N-es szabványú wifi csatoló kerülhet a gépbe, felárért pedig 3G-s mobilnet beépítésére is van lehetőség. Az 1900 mAh-s akkumulátor biztos lemerítéséről a Bluetooth-csatoló és a beépített GPS modul gondoskodik. A Freescale mérnökei még arra is figyeltek, hogy az okostelefonokban megszokott gyorsulásmérő és mozgásérzékelő se maradjon ki a kütyüből. A készülékhez külön megvehető lesz a gép töltését is lehetővé tevő, billentyűzettel is felszerelt bölcső.

Forrás: [origo]
Már az alap dizájn sem csúnya, csak a kijelző pici

A készülékek operációs rendszere semmiképpen nem lehet majd Windows a szűkös memória, kis merevlemez és a nem támogatott processzortípus miatt. A gyártók viszont választhatnak, hogy a Google Androidot vagy valamelyik Linux variánst telepítik fel a készülékre.

A Freescale neve azoknak csenghet ismerősen, akik szeretik tudni, milyen processzorok működtetik számítógépnek csak távolról tűnő kütyüjeiket. A cég által gyártott chipek hajtják meg az Amazon Kindle villanykönyvet, valamint a konkurens e-könyv-olvasók nagy részét is. A cég emellett beágyazott - például autókba épített - rendszerekhez szállít lapkakészleteket.