Vágólapra másolva!
Az államháztartás központi alrendszerében 2009. decemberében a várt 135 milliárd forintos többlettel szemben 205 milliárd forintos szufficit keletkezett - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Az elemzők is jobbra számítottak a az előre prognosztizáltnál, de nem ennyire.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélkül számított egész éves múlt évi hiánya a várt GDP arányosan 3,8 százalékos deficit helyett kisebb, 3,6 százalék lett.

Teljesül az éves hiánycél

Ezek alapján nagy biztonsággal feltételezhető, hogy a teljes államháztartás - az önkormányzatokat is figyelembe véve - pénzforgalmi egyenlege az éves hiánycélnak megfelelően, azon belül alakult - áll a jelentésben. (Az önkormányzatok gazdálkodásáról végleges adatok csak később állnak rendelkezésre.)

Decemberben a központi költségvetés 176,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos szufficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,1 milliárd forintos deficittel zártak.

Az év utolsó hónapjában - ahogy azt a PM előre jelezte - alacsonyabban alakultak a kiadások a 2008-as, illetve a 2007-es költségvetési költéshez képest. Ez részben a maradványtartásnak, a hónapok óta működő kincstárnoki rendszernek köszönhető, illetve annak, hogy augusztus óta egyre inkább érvényesülnek az idén hozott kiadáscsökkentő intézkedések - írja a PM-közlemény. A költségvetési szervek havi kiadásai nyár vége óta, hónapról-hónapra az előző esztendőkhöz képest alacsonyabban alakultak.

Miközben a kiadások alapvetően a keretek között maradtak, a tervezett bevételek összességében megvalósultak, sőt, kedvezőbben is alakultak. Ennek az eredménye, hogy decemberben a szufficit 70 milliárd forinttal több lett. Az év utolsó hónapjában a szigorú gazdálkodás mellett valamennyi tervezett és szükséges kiadás megvalósult.

Mindezek eredményeként 2009-ben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - mérlege 918,6 milliárd forintos deficittel zárt. A PM prognózisa 992,4 milliárd forintos hiánnyal számolt. Egy évvel korábban, 2008-ban, a válság által csak kis részben érintett évben az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 910,6 milliárd forint volt, vagyis lényegében annyi, mint a válság által erősen sújtott 2009-es esztendőben.

Az elemzők a vártnál jobbra számítottak, de nem ennyire

A vártnál kedvezőbb államháztartási pénzforgalmi adatot vártak az elemzők decemberre, akik szerint ennek köszönhetően teljesíthető lesz a PM által kitűzött, GDP-arányosan 3,8 százalékos pénzforgalmi deficit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedd reggel közölt adatai szerint a kormányzati szektor 2009. harmadik negyedévi eredményszemléletű hiánya 243 milliárd forintot tett ki, a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékát, ami az előző évi harmadik negyedévhez képest 132 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal magasabb. Az előző, második negyedévvel összehasonlítva is 88,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan pedig 1,4 százalékponttal nagyobb volt a deficit.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője kedden az MTI-nek elmondta: a KSH által közölt első három negyedéves, 711 milliárd forintos - a GDP 3,7 százalékát kitevő - eredményszemléletű hiány alacsonyabb volt mint ugyanezen időszak pénzforgalmi hiánya. Emlékeztetett: pénzforgalmi szemléletben szeptember végére az államháztartás egyenlege 1067,7 milliárd forint hiányt halmozott fel, ami a GDP 4,1 százaléka. Nem meglepetés, hogy 2008 első három negyedévéhez képest nőtt a hiány, hiszen a recesszió miatt csökkentek az állami bevételek, miközben vannak bizonyos feladatok, amelyeket kötelező ellátni - mondta Suppan Gergely.

A válságkezelő kormány sok intézkedésének - így például a 13. havi nyugdíjak és fizetések megvonásának - hatásai csak az utolsó hónapokban érzékeltetik hatásukat, emiatt pedig az utolsó negyedév - pénzforgalmi szemléletben - nagyobb többletet mutathat, mint amivel előzőleg kalkuláltak. Az elemző szerint a KSH első három negyedéves adataiból látható, hogy teljesült a kormány által vállalt 3,9 százalékos eredményszemléletű hiány, sőt ennél akár 1-2 tized százalékponttal is jobb lehet.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője is úgy vélekedett: valószínűleg meglesz a várt bevétel a társasági adódból, így az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya az előzetes adatok szerint a PM előrejelzéseinek megfelelően alakulhat, de akár 10-20 milliárd forinttal is jobb lehet a vártnál.