Gyorsabb kamatcsökkentést ajánl egy MNB-vezető

Vágólapra másolva!
Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja szerint gyorsabban is lehetne kamatot csökkenteni Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Bánfi Tamás a Reuters interjújában elmondta, hogy az MNB-nek folytatnia kell a monetáris lazítást, ami az alapkamat csökkentését jelentené. Az enyhítés üteme ráadásul lehetne gyorsabb. Szerinte a jelenleg 6,25 százalékon álló érték a következő csökkentési periódusban az elemzők által várt 5,5 százalék alá is kerülhet.

A korábban 0,5 százalékpontos lazítások után a legutóbbi kamatcsökkentés már csak 0,25 százalékpontos volt. "A jelenlegi árfolyam mellett nem hinném, hogy lassítani kéne a kamatcsökkentés tempóján" - mondta Bánfi. A jegybank következő rendes kamatdöntő ülése január 25-én lesz.

A tanácstag szerint a magyar ipar és mezőgazdaság kibocsátását segíteni kéne monetáris lazítással. "Amennyiben a körülmények engedik, kamatot kell vágnunk, megadva akkora teret, amekkorát csak lehetséges" - mondta.

Csáki Csaba, aki szintén a tanács tagja, múlt héten arról beszélt, hogy az MNB-nek márciusban szünetet kell tartania a csökkentésekben, legalább a választások körüli bizonytalanságok idejére. Bánfi viszont bízik abban, hogy nem lesz politikai kockázat, és hogy az új kormány érdeke "egybe fog esni a gazdaság és a társadalom érdekeivel."