Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt az alkatrészgyártók visszafogták a termelést, ami idén érezteti hatását, és a netbook-választék csökkenéséhez is vezethet a Gartner elemzői szerint.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hat évben egyre olcsóbbak lettek a számítógépek és az alkatrészek, de ez a trend idén megfordulni látszik - írja a Financial Times a Gartner elemzése nyomán. A drágulás oka az alkatrészhiány lehet, és különösen az olcsó netbookok gyártóit érintheti hátrányosan, akiket már eddig is minden eszközzel igyekeztek leszorítani az áraikat, hogy versenyképesek legyenek a válsággal sújtott piacon.

Az áremelkedést leginkább a memóriaárak növekedése generálja majd a Gartner szerint. A számítógépgyártók jelenleg állnak át a DDR2 technológiáról a DDR3-ra, és az átmenet alatt egyik típusból sem tudnak eleget előállítani. A DD3 RAM-ok árai 23 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy hónapban, és mivel ezek egy PC alkatrészköltségeinek egytizedét teszik ki, a számítógépgyártók valószínűleg nem sokáig tudják lenyelni a különbséget.

A memória mellett idén az LCD-panelek és a merevlemezek ára is emelkedni fog, előbbié akár 20 százalékkal, és optikai meghajtóból is szűkös az utánpótlás. A drágulást okozó alkatrészhiány elsősorban a gazdasági válságnak köszönhető, mivel a távol-keleti beszállítók kénytelenek voltak a termelés csökkentésével takarékoskodni, illetve elhalasztani a tervezett gyártókapacitás-bővítéseket.

Tovább konszolidálódik a piac

Ugyan az elektronikai iparban a beruházások száma ismét növekedésnek indult, ez csak később érezteti majd hatását. Addig is a számítógépgyártók számára marad a dilemma, milyen mértékben terheljék a vásárlókra a megnövekedett költségeket. Azt még a Gartner szakemberei sem tudták megjósolni, hogy idén végül mennyire emelkedhetnek a fogyasztói árak a PC-piacon.

Az elemzők azonban biztosra veszik, hogy a gyártók a tavalyi év slágerének számító mininotebookok és más, takarékos minigépek helyett inkább a jól felszerelt, drágább PC-k kínálatát növelik majd. A kisebb gyártók a Gartner szerint sokkal nehezebb helyzetben lesznek az áremelkedés miatt, mint a nagyok (például a HP, az Acer vagy a Lenovo), emiatt felvásárlásokra, összeolvadásokra kerülhet sor, és akár kisebb számítógépmárkák is eltűnhetnek a piacról.