IPTV újdonságok: archív tv és internetes funkciók

Vágólapra másolva!
A T-Home ma mutatta be IPTV szolgáltatásának újdonságait, többek között az archív tévét, az interaktív műsorkísérő alkalmazásokat és az otthoni hálózatról a tévére hívható fotókat és zenéket. A friss funkciók egy része az előfizetők visszajelzései alapján született.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban sorra véglegesített, s most egy csokorban bemutatott funkciók között minden bizonnyal a leginnovatívabb, habár elsőre talán kevéssé érdekesnek tűnő lehetőség a tévéadáshoz kapcsolódó internetes tartalom megjelenítésének képessége. Az elsőként az [origo] által novemberben indított két tematikus csatorna, a Life Network és Ozone Network mellett elérhető szolgáltatás lényege, hogy az élő műsor képe fölött, a képernyő alsó részén egy információs réteg jelenik meg. Ezen választhatunk az elérhető szolgáltatások közül, az Ozone esetében például helyi szintű időjárási előrejelzést kapunk. Mindez akkor válik tényleg izgalmassá, ha majd az élő adás hívja fel a figyelmet, hogy a távvezérlő piros gombjának megnyomásával a témához kapcsolódó további adatokhoz vagy éppen funkciókhoz (pl. vásárlási lehetőséghez) juthatunk.

Szintén friss fejlesztés a Képek és zene menüpont. Itt az otthoni hálózatra csatlakozott gépeken található médiafájlokat érhetjük el: magyarán a tévéképernyőn vetíthetjük le a nyaralós fotókat vagy hallgathatjuk mp3 gyűjteményünket. Ehhez egy olyan, szintén a hálóra kapcsolódó számítógép kell, amin Windows Media Player 11 fut és a médiafájlok megosztásra vannak jelölve.

Egyelőre a műszaki teszt fázisában van az Archív TV funkció: ezzel a csatornák műsorait három napra visszamenőleg is megnézhetjük, azaz nem maradunk le arról az élő adásról sem, amit elfelejtettünk felvételre programozni, de utólag mégis kíváncsiak lettünk rá. A közepénél nézni kezdett filmek vagy a másnap kedvet csináló műsorkritika hatására egyszerűen a műsorújságban lehet visszafelé görgetni.

A bemutatott funkciók között akad néhány kevésbé jelentős, amelyek a jobb használhatóságot, kényelmet szolgálják. Ezek közül is kiemelkedik a "vékony set-top-box" (STB) megjelenése, amely a család második tévéjének kiszolgálását hivatott ellátni. Ez a készülék már nem rendelkezik önálló merevlemezzel, csak az elsődleges STB-t vezérli, viszont így az otthoni hálózaton belül együttműködnek, azaz például amit az egyik tévénél felvételre programoztunk, a másik tévén is megnézhetjük. További kényelmi fejlesztés a műsorújságban a tematikus és nyelvi kategóriák megjelenése (amelyek szűkítik a műsorújságban megjelenő csatornák mennyiségét), illetve a rögzítésre jelölt műsorok felvételi hosszának automatikus megnövelése 10 perccel (ezzel elkerülve a csúszással vetített filmek utolsó perceinek elvesztését). Ugyancsak a felhasználók kérésére került a kezelési lehetőségek közé az utoljára nézett csatornák listájának egy gombos elérése, ami a csatornaszörf visszafordításához nyújt kényelmes módszert.

A bemutatón külön hangsúlyt kapott a már régebbi, ám kevesek által ismert lehetőség, a T-Home TV webes vezérlésének lehetősége is. Egy weboldalon regisztrálva, majd az első belépéskor az IPTV és internetes előfizetést összerendelve szinte minden IPTV funkciót elérünk a webről is. Ennek legnagyobb jelentősége akkor lehet, ha egy műsort elfelejtettünk felvételre beállítani és már nincs lehetőségünk hazaérni a kezdete előtt. A munkahelyen vagy éppen utazás közben eszmélő IPTV tulajdonos ilyenkor csak belép a weboldalra és az ott megjelenő műsorújságban ugyanúgy beállíthatja a felvételt, mint a tévé előtt - akár egy netképes mobiltelefonról is. Ugyanezen az oldalon azonban a tévés interfésznél kényelmesebben állíthatjuk össze a kedvenc csatornák listáját vagy éppen megváltoztathatjuk a csatornasorrendet, s képernyős értesítések is itt rendelhetők, amelyek a megadott műsorok indulása előtt öt perccel a kezdésre figyelmeztető szöveget jelenítenek meg a tévén.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Home márka tulajdonosa is.