Itt az olcsóbb távhő

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az eddigi 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhő áfája péntektől. A kormányszóvivő szerint ezzel az intézkedéssel a nagyjából 650 ezer távfűtéses lakásban élő mintegy 2 millió ember terhei csökkennek. Szollár Domokos hozzátette: a korábbi mérsékléssel együtt akár 45-50 ezer forinttal lehet kevesebb egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési költsége.

Szollár Domokos emlékeztetett arra, hogy egy országgyűlési döntés után augusztus 1-től már a kedvezményes, 18 százalékos kulcsba sorolták a távhő áfáját. Ez csökken most tovább 5 százalékra. A kormányszóvivő szerint összességében az elmúlt hónapok távhődíj- és áfa-mérsékléseinek köszönhetően egy átlagos budapesti távfűtéses lakás éves fűtési költsége ebben az évben akár 45-50 ezer forinttal is kevesebb lehet.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a távhő-áfájának csökkentése mellett a kabinet számos intézkedéssel enyhíti a távfűtéses lakásban élők terheit. A Panel-, illetve az ÖKO-Program keretén belül évek óta jelentős támogatást nyújtanak a távfűtéses lakások korszerűsítéséhez, illetve az épületek energiahatékonyságának növeléséhez - tette hozzá Szollár Domokos.