Vágólapra másolva!
Burkina Faso legyőzésével Ghána labdarúgó-válogatottja jutott a legjobb nyolc közé az Afrika-kupán. A B csoportból Elefántcsontpart már korábban továbbjutott. Közben Mali hivatalosan tiltakozik a mindkét fél továbbjutását eredményező 0-0-s Angola-Algéria meccs miatt.

Az Afrika-kupa B csoportjában Elefántcsontpart már lestoppolta magának az egyik továbbjutó helyet, a másikért így ki-ki meccset játszott kedd este Burkina Faso Ghánával. A torna előtt megtámadott togói válogatott visszalépése miatt ebben a csoportban csak három csapat szerepelt.

A találkozón az eddig nullpontos ghánaiaknak kellett volna jobban igyekezniük, ám az Essien nélkül kiálló sárga-vörösek szinte semmilyen nyomást nem gyakoroltak az ellenfélre. Aztán a semmiből érkezett Ayew gólja. A francia másodosztályú Arles légiósa Inkoom beadását fejelte a hálóba.

Komolyabb izgalmakat a folytatás sem tartogatott, ráadásul Tall második sárga lapja után Burkina Faso tíz emberrel küzdött tovább a számára továbbjutást jelentő egyenlítésért, hiába.

Szerdán eldől, ki jut tovább a C csoportból a címvédő Egyiptom mellett. Nigériának már egy döntetlen is elég Mozambik ellen, ugyanakkor győzelem esetén még Mozambik és az Egyiptommal meccselő Benin is továbbjuthat.

A mali válogatott hivatalos tiltakozást nyújtott be a gólnélküli döntetlennel végződött Angola-Algéria mérkőzés ellen. Mali hiába szerzett ugyanannyi pontot, mint Algéria, s hiába lett jobb a gólkülönbsége, a rosszabb egymás elleni eredmény miatt az algír együttes jutott tovább.

"Mindkét csapat úgy játszott, hogy maradjon a 0-0, amely mindkettőjüknek előnyös volt. Ez a viselkedés ellentétes a FIFA etikai és sportszerűségi kódexével, és elítélendő. A második félidő a futball paródiája volt" - írta a mali szövetség főtitkára, Boubacar Thiam az Afrikai Labdarúgó Szövetségnek.

Afrika-kupa, B csoport, utolsó forduló:
Burkina Faso - Ghána 0-1
Gól: Ayew (30.)
Piros lap: Tall (66., Burkina Faso)

A csoport végeredménye:
1. Elefántcsontpart 4 pont
2. Ghána 3
3. Burkina Faso 1

Szerda, 17.00:
Egyiptom - Benin
Nigéria - Mozambik