Lecserélhetik a Google-t az iPhone-on

Vágólapra másolva!
Az Apple hátat fordíthat a Google-nak: a BusinessWeek információi szerint a cég hetek óta tárgyal a Microsofttal arról, hogy a Binget tenné alapértelmezett webkeresővé az iPhone-on.
Vágólapra másolva!

Az üzleti hetilap meg nem nevezett informátoraira hivatkozva állítja, hogy az Appel kész lecserélni a Google-t a mobiltelefonján. A Businessweek értékelése szerint ugyan a Microsoft és az Apple a PC-piacon régi konkurensnek számítanak, de a számítógépgyártó igazi ellenfele már nem a redmondi szoftvercég, hanem a Google. Az igazi verseny ugyanis a mobilnetes alkalmazások területére tevődött át.

Ugyan a két cég kezdetben közösen alakította ki az iPhone-ra tervezett keresőt és más szoftvereket, például a YouTube- és Google Maps klienst, a helyzet mára jelentősen megváltozott. Az Apple saját szigorú üzletpolitikája miatt sem a Google Voice VoIP-telefonos szolgáltatását, sem Latitude helyfüggő szolgáltatást nem engedte fel az iPhone-ra.

Idén év elején ráadásul megjelent a Google saját márka alatt forgalmazott androidos okostelefonja, a Nexus One, amelyet ugyan nem az iPhone konkurensének szántak, de nehéz nem annak látni. A készülék nem csak formai kialakításában hasonló az Apple-mobilhoz, de más Google-szolgáltatásokat - például ingyenes navigáció - kínál, amelyek átcsábíthatják a vásárlókat. A két cég közötti partnerség végét az is jól jelzi, hogy Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója nemrégiben távozott az Apple igazgatótanácsából, amelynek évekig tagja volt.

Az Apple és a Microsoft hivatalosan nem kommentált a Binggel kapcsolatos tárgyalásokra vonatkozó értesüléseket, de az biztos, hogy a keresőnek komoly piacot biztosítana a népszerű okostelefon. Jelenleg a mobilos keresések 86 százalékát végzik a Google-lal, és csak 11 százalékos részesedés jut a Microsoft keresőjének ezen a téren. Ha a megegyezés létrejön, az iPhone-on valószínűleg megmarad ugyan a Google alapértelmezett keresőként való beállításának lehetősége, de ezt a felhasználónak magának kell majd visszaállítania, és a Google Maps kliens is eltűnhet az Apple-mobilról. A YouTube-ot azonban aligha cserélheti le másra az Apple, így Google-szolgáltatás mindenképpen lesz az iPhone-on a jövőben is.