Vágólapra másolva!
2003-ban még Klaus-Peter Kohlt választotta meg az Év menedzserének az Amerikai Bokszszakírók Szövetsége, most azonban arról ír a német sajtó, hogy az összeomlás fenyegeti Kohl életművét, a negyedszázada működő Universum Box-Promotiont. Ebben a profiboksz-istálló egykori második embere szerint Erdei Zsolt rossz menedzselése is szerepet játszik. 

Az Universum sokáig Európa legjelentősebb profiboksz-istállójának számított, az utóbbi években azonban rengeteget veszített a presztízséből, többen pedig már el is menekültek a süllyedő hajóról. Rövid időn belül négy világklasszis bokszolója hagyta el - illetve szándékozik elhagyni - a klubot, a német Felix Sturm (a WBA középsúlyú világbajnoka), a kazah Gennagyij Golovkin (Sturm hivatalos kihívója), az ukrán Szergej Dzinziruk (a WBO nagyváltósúlyú világbajnoka) és honfitársa, Vlagyimir Szidorenko (a WBO harmatsúlyú világbajnoka) egyaránt elégedetlen az Universum nyújtotta lehetőségekkel, és annak ellenére sem hajlandóak a kötelékében maradni, hogy szerződés köti őket a klubhoz.

Tetézi a gondokat, hogy a német Jürgen Brähmert (a WBO félnehézsúlyú bajnoka) súlyos testi sértés miatt első fokon 16 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és könnyen lehet, hogy Vitalij Tajbert (a WBC nagypehelysúlyú ideiglenes világbajnoka) is hasonló sorsra jut, miután egy stuttgarti szórakozóhelyen életveszélyes sérülést okozott egy verekedésben.

Mindezen problémák azonban eltörpülnek amellett, hogy július elsején lejár az istálló szerződése a ZDF német közszolgálati televízióval, amely a múlt héten egyértelművé tette, hogy semmilyen formában nem akarja folytatni az együttműködést. A 2002 óta élő szerződés évi 15-20 millió eurós bevételt jelentett az Universumnak, amelynek így a Klicsko testvérek és Dariusz Michalczewski elvesztését is sikerült átvészelnie, televíziós szerződés nélkül azonban a vállalkozás életképtelen.

"Nem áll szándékunkban hosszabbítani az Universummal, már tavaly májusban nyilvánvaló volt számunkra, hogy évi tizenkét Universum-gála közvetítése túlságosan drága a televíziónknak, egyszerűen nem éri meg. Kohl úr erre egy karcsúbb programtervezettel állt elő, de mára nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a ZDF-nek nem üzlet profibokszot közvetíteni" - mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a ZDF sportigazgatója, Dieter Gruschwitz.

"Erdeit kellett volna sztárolni"

Peter Hanraths, Kohl egykori jobbkeze és ügyvezetője - aki 2005-ben nyugdíjba ment, s már csak kívülről figyeli az Universum vergődését - figyelemre méltó nyilatkozatot tett az újságban: "Mára gyakorlatilag kelet-európai bokszolók, illetve nők jelentik az Universum húzóerejét, márpedig ez így nem működik, igazi német sztárok nélkül nehéz eladni a terméket. Tetemesek a költségek, 33 bokszolót, 20 alkalmazottat és féltucat edzőt foglalkoztat a cég, ez bizony sokba kerül. A fénykor, amikor a két Klicsko és Dariusz Michalczewski produkciója töltötte meg az arénákat, tovatűnt. Véleményem szerint óriási hibát követett el a menedzsment akkor, amikor Michalczewski visszavonulása után nem sztárolta kellőképpen a helyére lépő Erdei Zsoltot, nem építette fel a kiváló magyar világbajnok imázsát. Ő lehetett volna az Universum zászlóshajója az utóbbi fél évtizedben."

Erdei cseppet sem lepődött meg, amikor szembesítettük Hanraths véleményével. "Peter mindig is tudta, mit beszél, amíg ő az Universumnál dolgozott, nem volt baj. Igen, jobban kellett volna menedzselni engem, de ezt már számtalanszor elmondtam, Hanraths szavai csak engem igazolnak."

"Nem jutottunk semmire"

A legeredményesebb magyar bokszoló 2009-ben szintén rengeteget huzakodott az istálló vezetésével, többször elmondta, hogy a korábbinál jóval kisebb pénzdíjakat kínáltak neki, és sokáig arra is képtelenek voltak, hogy megfelelő ellenfelet találjanak a számára. Erdei ennek ellenére nem osztja a német sajtó borúlátását az Universum jövőjével kapcsolatban, csak a sajátjában bizonytalan. "Szerintem nem megy csődbe a vállalkozás, Kohl biztosan kitalál majd valamilyen megoldást. Nekem a nyáron jár le a szerződésem, de fogalmam sincs, hosszabbítunk-e, illetve azt sem tudom biztosan, hogy folytatom-e a bunyót. Más istállóval nem léptem kapcsolatba, ilyesmit nem is tervezek. Egy hete beszéltem telefonon Dietmar Poszwával, az Universum ügyvezető igazgatójával, de igazából nem jutottunk semmire."

Forrás: AFP
Kohl talán már bánja, hogy Brähmer kezére játszotta Erdei vb-övét

Erdei hiába lett novemberben az első magyar bokszoló, aki két súlycsoportban is világbajnoki címet szerzett, félnehézsúlyú alkattal nem akar egy kategóriával nehezebb ellenfelekkel bokszolni a továbbiakban, így azonban le kellett mondania a cirkálósúlyú címéről, amelytől szombaton hivatalosan is megfosztotta a WBC. Tervei szerint visszatér a félnehézsúlyba, de már ebben a kategóriában sem ő a világbajnok (erről a címről a Fragomeni-meccs érdekében kellett lemondania, így Brähmer a legyőzése nélkül megszerezhette), kihívóként pedig valószínűleg még nehezebb lesz összehozni számára egy címmeccset. Bár áprilisban lesz egy Universum-gála, amelyen felléphetne, egyelőre nincs ellenfele.

Eddig mindig megjött a fizetés

Balzsay Károly, aki a ringben veszítette el tavaly megszerzett nagyközépsúlyú világbajnoki övét a WBO-nál, szintén nem tudja még, mire számíthat a hamburgi klubtól. "Az Universum állítólagos válságából én semmit sem érzékeltem, eddig mindig pontosan eleget tett fizetési kötelezettségeinek. Az is lehet, hogy Kohlnak van forgatókönyve a megváltozott helyzetre, nem tudom. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy sok versenyző nem volt elégedett a menedzseléssel, de ez egy másik kérdés. Nekem is nyáron jár le a szerződésem, de opcióval rendelkezem három évre, egyelőre nem áll szándékomban máshol bunyózni. Kedden beszéltem telefonon edzőmmel, Fritz Sdunekkel, hamarosan leülünk egyeztetni a vezetőkkel a folytatásról. Vegyes érzések kavarognak bennem, egyfelől vonz a civil élet a maga kihívásaival, másfelől nem érzem, hogy mindent kiadtam volna magamból a szorítóban. Sok függ attól, hogy milyen ajánlatot kapok az Universum illetékeseitől"- mondta Balzsay.

Georg Nolte, az Universum sajtófőnöke elismerte, hogy csak áprilisig áll biztos lábakon a cég, mégsem tart attól, hogy utána összeomlana. "E pillanatban túl sok információval nem tudok szolgálni, csak annyival, hogy több tévétársasággal is tárgyalásokat folytatunk. A ZDF-fel nyárig él a szerződésünk, erre az időtartamra vannak gáláink, de most csak áprilisig látunk előre, addig vannak lekötve programjaink a tévével. Sok függ a vancouveri téli olimpiától és a labdarúgó-világbajnokságtól, ezekhez kell alkalmazkodnunk az időpontok megállapításakor. Attól azonban nem félek, hogy megszűnne az Universum, a világ legjobb bokszolói nálunk vannak, optimistán nézek a jövőbe. Erdeinek még nem kötöttünk le meccset, fogalmam sincs, hogyan folytatja tovább."