Vágólapra másolva!
Bár többen keményen támadták, a Magyar Birkózó Szövetség szombati tisztújító közgyűlésén az 1992 óta regnáló Hegedüs Csaba maradt az elnöki poszton. A szavazáson 78:42 arányban győzte le kihívóját, Ritter Árpádot.

A hazai élklubok zömét tömörítő Liga meglehetősen harciasan készült Hegedüs Csaba leváltására. Az ellenzék a kétszeres Európa-bajnok, de sportvezetőként még tapasztalan Ritter Árpádot kívánta a kormányrúdhoz ültetni, akit sportág több korábbi nagy bajnoka - Polyák Imre, Varga János, Növényi Norbert, Rácz Lajos, Tóth István - is a támogatásáról biztosított. Az elnöki posztra mégis Hegedüst jelölték jóval többen, 64:16 arányban.

A Sport Házában szombaton 11 órakor kezdődött a tisztújító közgyűlés, de fél órával a kezdés előtt már megtelt a konferenciaterem, és hiába hoztak be jó néhány pótszéket, sokaknak így is csak állóhely jutott a fal mellett.

Az érdeklődést jól mutatja, hogy a 124 szavazati joggal rendelkező küldött közül 121 befutott a közgyűlésre. Hegedüs két perccel a kezdés után az első csatát már megnyerte, miután az általa javasolt Nagy Józsefet választották meg levezető elnöknek. A közgyűlés azt is megszavazta, hogy a felszólalások nem léphetik túl a három perces időkorlátot; az olimpiai ezüstérmes Tóth István hiába érvelt azzal, hogy ritka az ilyen összejövetel, és aki beszélni akar, az hadd mondhassa el a véleményét.

"A vulkán elkezdett füstölögni"

A jelenlegi vezetéssel elégedetlenkedőknek kétségkívül sok mondanivalója akadt. A felszólalók sorát Lőrincz László, az Abonyi Birkózó Klub elnöke nyitotta, aki a műhelytámogatások elosztásáról érdeklődött, és nehezményezte, hogy egyesületének mindössze 18 ezer forint jutott. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a másként gondolkodókat nem kellene ellenségnek tekinteni. Az olimpiai ezüstérmes Rácz Lajos, a székesfehérvári Szondi SE képviseletében még keményebben fogalmazott: "A szövetség jelenleg úgy működik, mint egy banánköztársaság, nincs parlamentáris demokrácia, a más véleményen levőket eltiporják. Ritter Árpád viszont nem uralkodó akar lenni, hanem koordinátor" - mondta.

Csókás Tamás, a Liga elnöke is a sportágban uralkodó állapotokra hívta fel a figyelmet: "Látva a két szekértábort, nagy problémák vannak a magyar birkózásban. Barátok fordultak egymás ellen, és nincs kerekasztal, hogy a gondokat megbeszéljük, mert a vezetés a Ligát ellenségként kezeli. A vulkán elkezdett füstölögni, és ki is fog törni. Ha nem ma, akkor később."

Gáspár Tamás, a szövetség főtitkára szerint viszont csak a Liga gondolja azt, hogy ellenségként tekintenének rá, az pedig helytelen gondolkodás, ha valaki előre kijelenti, biztosan nem lesz békesség.

Hegedüs sajnálja az 59 érmet

Hegedüs Csaba a személyét ért bírálatokon felülemelkedve ugyancsak békülékeny hangot ütött meg, és megfogalmazása szerint nem is szándékozik negatív nyilatkozatokat tenni, mert számára a birkózás szent dolog. "Szégyellem magam, hogy az elmúlt öt évben a felnőtt és korosztályos világversenyeken csak ötvenkilenc érmet szereztünk, mert szerezhettünk volna százat is" - mondta pikírten az elnök.

Kihívója, Ritter Árpád is azzal kezdte a felszólalását, hogy személyes indulatokat mindenképpen szeretné elkerülni. "Én nem foglalkozom az előző vezetés múltjával, és nem a hiányosságait szeretném feltárni. Összefogásra van szükség, és együtt kell dolgozni a magyar birkózásért" - szögezte le. Arra kérdésre, hogy milyen szponzorokat tudna behozni a sportágba, konkrét választ nem tudott adni, ami nem javította az esélyeit. S bár a Liga jóval több felszólalóval rukkolt ki, az erőviszonyok mégis Hegedüs győzelmét vetítették előre.

Mindenki összefogást sürget

Ez végül be is következett, a 121 küldöttből 120 vette fel a szavazólapját, Hegedüs Csaba 78, Ritter Árpád pedig 42 szavazatot kapott. Így a sportágat 1992 óta irányító Hegedüs további öt évig betölti a szövetség elnöki posztját.

"Mély tisztelettel köszönöm meg a bizalmat. Árpi, a te munkádra is számítok, és minden segítséget megadok, hogy minél gyorsabban behozhasd a mostani hátrányodat. Köszönöm azoknak is, hogy eljöttek, akik nem rám szavaztak. Hiszem azt, hogy együtt sikeresen irányítjuk tovább a magyar birkózást" - mondta székfoglalójában Hegedüs Csaba, akinek rögtön gratulált Ritter Árpád is: "Sikerekben gazdag jövőt kívánok a régi-új elnöknek, és ígérem, hogy én is a birkózásért fogok dolgozni" - mondta.

Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság jelen levő sportigazgatója azért figyelmeztetett: "Összefogás nélkül nem lesz sikeres londoni szereplés."