Európában is zeneboltot nyit a HP

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak a nyugat-európai vásárlók használhatják a Hewlett-Packard gépekre előtelepített, előfizetéses rendszerű zeneboltját, amelyet az USA-ban egy ideje már elindított a cég.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Hewlett-Packard is csatlakozik a digitális zenei szolgáltatók népes táborához. A kulcsfontosságú európai piacokon, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban és Ausztriában vásárolható HP gépek közül 16 modell tartalmazza előtelepítve a MusicStation elnevezésű zenei szolgáltatást.

Az Egyesült Államokban már működő Rhapsody nevű havidíjas szolgáltatás európai változatát a brit Omnifone digitális zenei vállalat fejleszti és kezeli. A hanglemezkiadók világszövetsége, az IFPI szerint az ilyen előfizetéses szolgáltatók nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a digitális zeneeladásokból származó bevételek tavaly 12 százalékos növekedés mellett 4,2 milliárd dollár bevételt hoztak.

Az Omnifone vezetője, Rob Lewis szerint a HP-nak mint a legnagyobb PC forgalmazónak óriási lehetőséget jelent az Apple-féle iTunes rivális zenei áruház létrehozása. Az előfizetők havonta körülbelül 10 euróért érhetik el a HP zenei szolgáltatását, amelyet ingyen két hétig lehet kipróbálni. Az előfizetési díjért havonta legfeljebb 10 zeneszámot tarthatnak meg.

A digitális, illetve a hagyományos lemezértékesítésből származó bevételek világviszonylatban mintegy 10 százalékkal estek vissza 2009-ben. Becslések szerint az internetről származó zenék 95 százalékát töltik le illegálisan - derül ki az IFPI jelentéséből.