Hiba miatt kémkedett a Google eszköztára

Vágólapra másolva!
A Harvard Egyetem egyik adjunktusa szerint a Google Eszköztár (Toolbar) nevű böngészőkiegészítőben egy olyan hiba van, amely miatt a keresőcég az indokoltnál több adathoz fér hozzá a felhasználók webezési szokásairól.
Vágólapra másolva!

Ben Edelman, a Harvard Egyetem adatvédelemmel foglalkozó adjunktusa szerint a Google Eszköztár tavaly szeptemberben kiadott 6.3-as vagy annál újabb verziói esetében akkor jelentkezik a nem kívánatos kémkedés, ha azt az Internet Explorer 8 böngészővel használják, és bekapcsolján a kiterjesztett (enhanced) funkcióit, amelyből többek közt a PageRank és a SideWiki szolgáltatásokat is el lehet érni.

Ebben az esetben ugyanis az eszköztár még akkor is továbbítja a webböngészéssel kapcsolatos adatokat a Google-nek, ha a böngészőben egyébként ki van kapcsolva a cég szolgáltatásainak gyors elérését biztosító felület. Az Eszköztár Internet Explorer 7, Firefox vagy Chrome böngészőkre készült változataiban ez a hiba nem található meg Edelman szerint. A PC World beszámolója szerint a Google megerősítette a hiba létezését, ugyanakkor azt is közölte, hogy az csupán az eszköztárat használók egy nagyon kis részét érintette. A problémát orvosló frissítést várhatóan még kedden kiadják, és azt a böngészők automatikusan letöltik majd.