London szerint 2014-ben jöhet a magyar euró

Vágólapra másolva!
Magyarország akár jövőre tagja lehet az euróövezeti csatlakozás előtt kötelező ERM-2 árfolyamrendszernek, és arra is van esély, hogy a többi térségi EU-tagállam előtt vezesse be a közös valutát, akár 2014-ben - áll az egyik vezető londoni befektetési ház keddi előrejelzésében. Ez utóbbi prognózis - jóllehet nem tekinthető konszenzusosnak - már nem először hangzik el a Cityben.
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege - elismerve, hogy ez "könnyelműségnek tűnhet" - arra vállalkozott, hogy vázlatos előrejelzéseket adjon az európai és környező felzárkózó térség következő évtizedére. Ennek egyik kiemelt pontja, hogy a cég nem zárja ki a jövő évi magyar ERM-2-csatlakozást és a többi tagjelöltet megelőző magyar euróbelépést.

A BoA-ML londoni elemzői szerint azoknak a befektetőknek a zömét, akikkel a cég kapcsolatban van, "meglepte" a Magyarországon végrehajtott költségvetési konszolidáció mértéke. A ház azt jósolja, hogy Magyarország 2014-ben csatlakozhat az euróövezethez. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint Csehország, Lengyelország és Románia várhatóan ennél később lehet tagja a valutauniónak, "miután rendbe szedték költségvetésüket".

A BoA-ML londoni részlege már egy minapi elemzésében is méltatta a magyar államháztartási erőfeszítéseket. A ház szakértői a hónap közepén kiadott előző értékelésükben azt írták: Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon.

Más nagy londoni házak korábbi elemzéseiben is szerepelt az a prognózis, hogy Magyarország kerülhet be elsőként az euróövezetbe a térségi tagjelöltek közül.