A Ford profitálhat a Toyota bajaiból - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Az AIG-ügyben játszott szerepe miatt kényszerül védekezni az amerikai pénzügyminiszter; Barack Obama bankregulázó tervei néhány hónap alatt törvénnyé érhetnek; a Ford örülhet leginkább a Toyota kínos visszahívási programjának; tovább hózódik a svájci banktitkok kiadásának ügye; nem javasolja a brit államkötvények vásárlását egy nagy alapkezelő.
Vágólapra másolva!

Amerikai kongresszusi képviselők megkérdőjelezték Timothy Geithner pénzügyminiszter szavahihetőségét egy szerda esti meghallgatáson - jelentette a Reuters. A képviselőknél az csapta ki a biztosítékot, hogy Geither állította: a Fed New York-i tagbankjának vezetőjeként nem tudott róla, hogy az állami pénzből megmentett AIG biztosító különböző jogcímeken 62 milliárd dollárt fizetett ki amerikai bankoknak.

Barack Obama bankrendszert érintő reformterveiből akár néhány hónap leforgása alatt törvény lehet - idézi a Financial Times Barney Frank amerikai demokrata képviselőt, a képviselőház pénzügyi bizottságának elnökét. Frank azt is mondta, ha az elnök által javasolt új szabályokat elfogadják, a bankoknak legalább három évet kell hagyni a végrehajtásra.

A Ford autógyártó profitálhat a legtöbbet az amerikai piacon a Toyota utóbbi napokban bejelentett járművisszahívásából - írja a Wall Street Journal. A lap szerint a visszahívás a tavaly az Egyesült Államokban eladott Toyoták 57 százalékát érinti, és várhatóan alaposan megtépázza a márka amerikai hírét.

Visszatáncolni látszik a svájci kormány attól a megállapodástól, amelyben vállalta, hogy kiadja az amerikai kormánynak a svájci UBS bank amerikai ügyfeleiről őrzőtt adatait - számolt be a New York Times. A svájci kabinet bejelentette, hogy a parlament elé viszi az ügyet, miután két svájci bíróság is úgy döntött, jogellenes az adatok kiadása.

Óva intette befektetőit a brit állampapírok vásárlásától a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Pimco társalapítója. A Guardian írása szerint a nyilatkozataival a kötvénypiacokat mindig erősen befolyásoló Bill Gross a brit gazdaságot egy bármikor robbanni képes bombához hasonlította.