Jelentősen erősödhet a zloty, ez a forintnak is segíthet

Vágólapra másolva!
A lengyel pénzügyminisztérium 3,4 százalékról 3,0 százalékra fogta vissza a bruttó hazai termék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel napilap.
Vágólapra másolva!

A Brüsszelnek küldendő lengyel konvergenciaporgamban a korábban prognosztizált 3,4 százalékkal szemben 3 százalékos gazdasági növekedést vár a varsói kormány - tudta meg a Rzeczpospolita című lengyel napilap számolt be pénteki számában név nélkül nyilatkozó forrásokból. A tervet várhatóan a kormány jövő hét keddi ülésén hagyják jóvá.

A konvergenciaprogram szerint az idei GDP-arányos államháztartási deficit 6,9 százalék lesz, ami 5,9 százalékra csökken jövőre, és 2,9 százalékra 2012-ben. A konvergenciajelentés a zloty folyamatos erősödésére számít az euróval szemben: idén 3,97, jövőre 3,77, 2012-ben 3,62 körül lehet a zloty euróhoz viszonyított éves átlagos árfolyama, szemben a péntek reggeli 4-es szint feletti kurzussal.

A zloty erősödése Magyarország számára sem mellékes, mert a piaci szereplők egy kalap alá veszik a forinttal, ezért ha a lengyel pénz vásárlói nyomás alá kerül, az a magyar deviza árfolyamát is felhajthatja.