Vágólapra másolva!
Bár a Liverpool elmarad a várakozástól ebben a szezonban, a csapat edzője, Rafael Benítez mégis kifejezetten keresett a nemzetközi piacon. A spanyol szakembert először a Juventusszal hozták hírbe, de a neve felmerült a Real Madridnál is, miközben ő állítja: esze ágában sincsen távozni az Anfieldről.

Amikor a Liverpool január közepén kiesett az FA-kupából a Reading ellen, nagy esély volt rá, hogy menesztik Rafa Benítezt. A spanyol szakember végül megőrizte állását, ám sokak szerint csak azért, mert a klub rossz anyagi helyzete nem tette lehetővé, hogy menesszék az edzőt, aki tavaly tavasszal kötött új, további négy évre szóló szerződést. De már maga az a tény, hogy a tulajdonosok a váltáson gondolkodtak, jelzi, hogy a csapat nem a várakozásnak megfelelően szerepel.

A Liverpool az előző idényben végig versenyben volt a bajnoki címért a Manchester Uniteddel, és bár végül csak ezüstérmes lett, annyi pontot szerzett, mint a Premier League-ben korábban sohasem. Mindezek alapján jogosnak tűnt az a célkitűzés, hogy a csapat ismét az aranyéremért harcoljon - ehhez képest decemberre nyilvánvalóvá vált, hogy az első négybe kerülésért is alaposan meg kell küzdeni.

A BL-búcsú, majd a januári, FA-kupából való kiesés azt jelentette, hogy a Liverpool ebben a szezonban már csak az Európa Ligában diadalmaskodhat, márpedig a 2006-os FA-kupa-győzelem óta semmilyen trófeát nem nyert. Ugyanakkor az Európa Liga tavasszal valószínűleg kevésbé lesz fontos, mint a bajnokság, hiszen ha a csapat nem kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájába a következő idényre, az óriási anyagi és erkölcsi károkkal járna.

Mindezek alapján talán meglepő, hogy Benítez ennyire kapós, de a jelek szerint a csapat gyengébb szereplése sem csökkentette a renoméját. Hónapok óta tartják magukat azok a pletykák, hogy a Juventus szeretné megszerezni, és januárban egyes lapok már arról cikkeztek, a torinói vezetők tárgyaltak is vele. Volt olyan újság, amelyik tudni vélte, hogy Juve ragaszkodik ahhoz, hogy a szakmai stábban legyen olasz szakember is, éppen ezért Benítez csak asszisztensét, Mauricio Pellegrinót (a korábbi remek argentin játékost), illetve a kapusedző Xavi Valerót vinné magával Torinóba. Máshol pedig azt lehetett olvasni, hogy a megállapodást leginkább az anyagiak akadályozzák, mivel Benítez Liverpoolban évi 4,5 millió eurót keres, míg az olaszok 3,5 milliót ajánlottak.

A pletykákat csak erősítette, hogy Ciro Ferrara menesztésekor a Juventus végül csak a szezon végéig kötött szerződést Alberto Zaccheronival, vagyis a nyáron valószínűleg új edző érkezik majd Torinóba. Benítez menedzsere, Manuel García Quilon sokat sejtetően nyilatkozott: "Benítez a Juventusban? A labdarúgásban sohasem lehet tudni, én sem tudom, mi fog történni négy hónap múlva. A futballban gyorsan változnak a dolgok, jelenleg csak az biztos, hogy Rafának négy évig szóló szerződése van Liverpoolban."

Egy sajtótájékoztatón Benítez is elismerte, hogy tudomása van a Juve érdeklődéséről. Pár nappal később azonban hivatalos közleményt adott ki, amiben az alábbi szerepelt. "Az olasz médiában megjelent hírekkel ellentétben egyáltalán nem egyeztem meg a Juventusszal, sőt, nem is találkoztam a torinóiak, sem pedig más egyesület képviselőivel. Hosszú távú szerződésem van a Liverpoollal, jól érzem magam itt, és arra koncentrálok, hogy a csapat visszakerüljön az első négy közé a bajnokságban".

Időközben mindenesetre a spanyol lapok is beszálltak a Benítez körüli pletykák terjesztésébe: az AS szerdai írása szerint a Real Madridnál is felmerült a neve. A királyi gárdánál állítólag Manuel Pellegrini csak akkor maradhat a következő idényre is, ha valamilyen trófeát nyer, ellenkező esetben a madridiak edzőt keresnek, és az AS értesülései szerint a jelöltek között Benítez szerepel az első helyen.

Ez a hír azonban óvatosan kezelendő, valóságtartalmát jelentősen gyengíti, hogy a Real jelenlegi sportigazgatója, Jorge Valdano nincs a legjobb kapcsolatban Benítezzel. Rafa ugyan kötődik a klubhoz, hiszen 1989 és 1995 között az egyesület utánpótlásánál dolgozott, ám futballfilozófiája messze áll a Realétól: számára nem a látványosság, hanem az eredményesség az elsődleges.

Ebből a szempontból a Juventushoz, illetve az olasz futballhoz sokkal jobban passzol a felfogása, nem véletlenül tartják a taktikailag egyik legfelkészültebb szakembernek. A pletykák szerint egyébként Benítez nem egyedül költözne Torinóba, hanem vinne magával néhány játékosát is: elsősorban Javier Mascheranót szokták emlegetni, de kapcsolatba hozták az olasz egyesülettel rajta kívül Steven Gerrardot, Dirk Kuytöt és Daniel Aggert is.

Annak azért kicsi a valószínűsége, hogy ilyen sokan áttennék a székhelyüket Olaszországba Benítezzel együtt, de az egyáltalán nem ritkaság, hogy egy tréner néhány kedvencét magával viszi új csapatához. José Mourinho például 2004 nyarán Ricardo Carvalhóval és Paulo Ferreirával együtt érkezett a Chelsea-hez, Harry Redknapp pedig már a fél Portsmoutht átvitte a Tottenhamhez: Jermaine Defoe, Peter Crouch, Nico Kranjcar és Younes Kaboul is onnan szerződött a londoniakhoz.

www.global-soccer.eu