Újabb adócsalók adatait kínálják a német hatóságoknak

Vágólapra másolva!
Két német tartomány hatóságainak is állítólagos adócsalók lopott adatait tartalmazó DVD-ket kínáltak eladásra ismeretlenek. Korábban a berlini kormány vásárolt meg jó pénzért egy hasonló DVD-t. A döntés koalíciós feszültéghez vezethet, a konzervatívok liberális szövetségesei szerint az adócsaláson kívül az adatlopás is bűn, és az államnak nem szabadna ezt ösztönözni.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb méreteket ölt a Németországban egy héttel ezelőtt kirobbant adócsalási botrány. Vasárnapi német lapok megerősítették azokat az értesüléseket, amelyek szerint Baden-Württembergeben és Bajorországban is állítólagos adócsalókat leleplező DVD-lemezeket kínálnak eladásra a tartományi hatóságoknak. Az illetékesek a hírek szerint mind Stuttgartban, mind Münchenben tárgyalásokat kezdtek az informátorokkal.

Korábban a berlini kormány úgy döntött, hogy 2,5 millió euróért megvásárolja azt a lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-t, amelyet egy ismeretlen 1500 állítólagos adócsaló leleplezése érdekében ajánlott fel az államnak. A hatóságok 100 érintett, előzetesen rendelkezésre bocsátott adatait meg is vizsgálták, és az adócsalás ténye bebizonyosodott. A becslések szerint az utólag befizetett adókból és adóbírságokból akár 400 millió euró is befolyhat az államkasszába.

A Focus című hetilap szerint az ügyben érintett észak-rajna-vesztfáliai adóhatóságok négy képviselője Franciaországba utazott, hogy az informátorral lebonyolítsa az adásvételt. Ezzel egy időben láttak napvilágot az újabb DVD-lemezekről, illetve az állítólagos adócsalókat leleplezni kívánó újabb informátorokról szóló hírek. Baden-Württembergben egy 2000 személy adatait tartalmazó lemezt kínálnak eladásra, és hasonló nagyságrendről lehet szó Bajorországban is. A hatóságok nem közölték, hogy a DVD-ért cserébe mennyi pénzt kérnek az informátorok.

A német politikát alaposan felkavaró ügy újabb szálai koalíciós feszültséget is eredményezhetnek a konzervatívok és a liberálisok között. Miközben az első DVD megvásárlásáról a konzervatív Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schauble pénzügyminiszter döntött, egy vasárnapi interjúban Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a liberálisok igazságügyi minisztere azt mondta, az állam kötelessége a bűnözők üldözése, ez azonban nemcsak az adócsalókra, de az adatlopókra is vonatkozik. Szerinte az állam tevékenységével nem ösztönözheti a lopott adatokkal való kereskedelmet. A jövőben mindenképp meg kell akadályozni azt, hogy a kormány az adócsalás elleni harcban kétes személyektől kerüljön függő helyzetbe - mondta.

Baden-Württemberg tartományban a helyi koalíciós kormány szabad demokrata pénzügyminisztere azzal fenyegetőzött: pártja akár vétóval is megakadályozza, hogy megvásárolják a Stuttgartnak felajánlott DVD-t.