Vágólapra másolva!
A jamaicai bobcsapat csetlés-botlása és Eddie, a Sas 50 méteres síugrása óta nem volt olyan médiaérdeklődés egy esélytelen olimpikon iránt, mint idén. A vancouveri játékokon induló Kwame Nkrumah-Acheampong Ghána első téli olimpikonja lesz, 29 évesen csatolt először sílécet a lábára, majd megalapította a Ghánai Téli Olimpiai Szövetséget. Célja, hogy 3-4 társát megelőzze Vancouverben, és megmentse a hóleopárdokat.

Hetekkel az olimpia nyitánya előtt már brazil és ausztrál forgatócsoportok dolgoztak az Comox Valley környékén, ott edzett ugyanis a téli olimpia egyik legizgalmasabb egyénisége, Kwame Nkrumah-Acheampong. "Az emberek hagyományosan szeretik az esélytelen versenyzőket, főleg, ha a Disney-mesébe illő sztori a szemük láttára bontakozik ki" - nyilatkozta Courtenay városának polgármestere, Greg Phelps, akit meglepett a hatalmas médiaérdeklődés.

De kicsoda Kwame Nkrumah-Acheampong? Az 1974. december 19-én született sportoló ghánai szülők gyermekeként Glasgow-ban született, apja ott tanult az orvosi egyetemen. Gyerekként került vissza Ghánába, a polgári foglalkozása szafarivezető lett, állását 2000-ben adta fel, amikor Londonba költözött.

2002-ben a Milton Keynes-i Xscape-sícentrum recepciósa lett, itt ismerkedett meg a síeléssel, ráadásul úgy, hogy 2004-ben csatolt először lécet a lábára egy fedett lesiklópályán.

Nagy álma, hogy első ghánaiként vegyen részt téli olimpián, 2006-ban még meghiúsult: a torinói olimpia egyik fontos kvalifikációs versenyéről azért maradt maradt le, mert jegesedés miatt nem tudott felszállni a Hollandiából Iránba tartó gép .

De Nkrumah-Acheampong nem adta fel, a kudarc után négy évet arra szánt, hogy eljusson Vancouverbe. Annyiban tehát mindenképpen sántít az Eddie Edwardsszal való összehasonlítás, hogy amíg az 1988-as olimpia brit síugrója amatőrként indulhatott, addig Nkrumah-Acheampong számára kemény selejtezőkön keresztül vezetett az út. Mondhatni azt is, ő legalább tud síelni.

Az efféle párhuzamok a ghánait is idegesítik: "Dühös vagyok, ha Eddie Edwardshoz hasonlítanak. Akkor már inkább a jamaicai bobcsapat, amely valódi selejtezőkön vett részt, valódi versenyzőkből állt, ha nem buknak, akkor komoly eredményt érhettek volna el. De én nem vagyok sem Sas, se Erik, az Angolna - számomra a sport komoly dolog. Átgondoltam volna az életemet, ha valaki Rózsaszín párduc-jelmezben, egy 'rúgj seggbe' feliratú pólóban akart volna versenyeztetni. Ha sportember akarsz lenni, légy sportember! Ha szórakozásra vágysz, akkor szabadidős tevékenységekkel töltsd az idődet. De a sport komolyságát ne keverd össze annak majmolásával!"

A 2009-es selejtezők során 137,5 pontot szedett össze, így simán befért a nemzetközi szövetség által előírt 120-140-es ponthatárba.

Forrás: --

"Csak arra szeretnék emlékezni, ki vagyok valójában" - mondta a nemzetközi média által Hóleopárdnak nevezett versenyző, hozzátéve, ő a kamerák előtt sem játssza meg magát. "Büszkének kell lennem magamra újra és újra. Sokan arról álmodnak, űrhajósok, autóversenyzők lesznek. Én olimpikon síző akartam lenni, s 29 évesen belevágtam. Sohasem késő megélni az álmokat. Kérdés, hogy akarunk-e áldozatot hozni érte" - mondta a ghánai, akinek nem a részvétel az egyetlen célja Vancouverben.

"Szeretnék legyőzni néhány versenyzőt, ha három-négy országot magam mögé utasítok, már boldog leszek. A legelső világbajnokságomon utolsó lettem, két évvel később már két társamat megelőztem, ráadásul olyanokat, akiknek országában volt hó is" - büszkélkedett.


Nkrumah-Acheampong a 2007-es vébén 66. lett óriásműlesiklásban, 2009-ben, Val-d'Isere-ben 67. műlesiklásban, s 87. óriásműlesiklásban - itt előzött meg egy nepáli és egy mongol versenyzőt.

Ahogy ő fogalmazott, az igazi nagy robbanást majd a követői idézhetik elő. Már megalakította a Ghánai Téli Olimpiai Szövetséget, s mesterséges sípálya építésébe fogott Mamfe városánál, Akuapem Hillsben, amely tervei szerint a 2014-es szocsi olimpia kezdete előtt elkészül.

"Rengeteg telefonhívást és e-mailt kaptam, egyre többen próbálkoznak a havas sportokkal a hatásomra, remélem, tíz év múlva lesz olyan ghánai síelő, aki tízszer jobb eredményt ér el nálam."

Forrás: --

Becenevét nemcsak leopárdmintás síruhája miatt kapta: szponzori pénzei egy részét a kihalás szélén álló hóleopárd-faj megmentésére fordítja.

Az olimpián két számban is rajthoz áll : február 21-én óriásműlesiklásban, 27-én műlesiklásban versenyez majd.

Női versenyző Iránból

Korábban sohasem fordult elő, hogy iráni női versenyző szerepeljen téli olimpián. Az első hölgy Marjan Kalhor lesz, aki három férfi társa mellett ott lehet Vancouverben. A műlesiklásban és óriásműlesiklásban egyaránt induló versenyző utóbbi számban a 60. lett a val-d'isere-i világbajnokságon.