Vágólapra másolva!
A kopogtatócédulát tilos pénzért adni, villamoson gyűjteni és fénymásolni is. Egy ember csak egy jelöltet támogathat, és csak a hivatalosan kiküldött, lilás színű lapon lehet jelölni. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hétfőtől kikézbesített választási ajánlószelvényekről.
Vágólapra másolva!

Mire jó az ajánlószelvény?
Ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt legyen, a törvény szerint 750 érvényes ajánlószelvényt (kopogtatócédulát) kell összegyűjteni. Egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat. Ehhez a kopogtatócédula megfelelő rovataiba be kell írni a jelölt nevét, az őt jelölő pártot, illetve a választópolgár személyes adatait. A személyi szám fontos, anélkül a jelölés érvénytelen. A jelölés csak a kiküldött, lilás színű, perforált cédulán érvényes, fénymásolatot nem fogadnak el.

Mi érkezik a borítékban?
Az ajánlószelvényeket hétfőtől kézbesítik. A választópolgároknak küldött levelekben két lap található: az egyik az értesítés, a másik az ajánlószelvény. Az értesítésen szerepel, hogy mikor lesz a választás (április 11. és 25.), melyik szavazókörbe kell menni szavazni, illetve rajta van a választópolgár neve, címe és a személyi azonosítója (személyi száma) is. Ez utóbbi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy valaki képviselőjelöltet ajánljon.

Mi van, ha valaki nem kap kopogtatócédulát?
Az értesítéseket és az ajánlószelvényeket ezen a héten péntekig kell kikézbesíteni. Ha valaki mégsem kapná meg, annak ezt a helyi választási iroda vezetőjénél (általában az önkormányzat jegyzőjénél) kell jeleznie, legkésőbb február 17-ig. Nála ellenőrizheti, hogy szerepel-e a neve a névjegyzékben - vagyis szavazhat-e áprilisban -, illetve megkaphatja az ajánlószelvényt is.

Kinek kell adni a kopogtatócédulát?
Annak a politikai pártnak vagy jelöltnek, akivel szimpatizál, és akit szeretne majd április 11-én a szavazólapon látni. A pártok általában önkéntesek segítségével gyűjtik a cédulákat, egyes szervezetek erről megbízólevelet vagy igazolványt is kiállítanak, de vannak, akik csak szóban közlik, kinek gyűjtenek. Fontos, hogy az ajánlószelvényt mindig csak kitöltve adja át, üresen ne, mert az visszaélésre ad lehetőséget (a visszaélésekről korábbi cikkünben olvashat). Bűncselekményt követ el, aki azt állítja, hogy ő hivatalos személy, ezért kötelező neki adni a cédulát.

Bárhol lehet gyűjteni az ajánlószelvényeket?
Nem, a törvény szerint tilos ajánlásokat gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, illetve a tömegközlekedési járműveken. A törvény szerint a cédulákat csak zaklatás nélkül lehet gyűjteni.

El lehet-e adni az ajánlószelvényt?
Nem, ezt a törvény tiltja. Aki pénzt kér vagy kínál az ajánlószelvényért, az bűncselekményt követ el.

Meddig lehet felhasználni a cédulákat?
A jelöltek vagy a pártok megbízottai március 19-ig gyűjthetik a kopogtatócédulákat. Ez a nap a határideje a jelöltek hivatalos nyilvántartásba vételének. Aki március 19-ig nem adja le a legalább 750 cédulát, nem indulhat a választáson.

Hogy ellenőrzik az ajánlásokat?
A választási irodák munkatársai egyenként ellenőriznek minden ajánlószelvényt. Megvizsgálják, hogy ki van-e töltve minden rovat, illetve beütik a számítógépes rendszerbe a személyi számokat. Ebből kiderül, hogy valós, a megadott címen élő személy ajánlotta-e a jelöltet, illetve, hogy nem ajánlott-e már valaki mást. Utóbbi esetben mindkét jelölést érvénytelennek tekintik.