Magyarország lefelé lóg ki a sorból az üzleti hangulatával

Vágólapra másolva!
Javult a kelet- és közép-európai térség üzleti hangulatindexe a télen, pozitívabban ítélik meg a közvetlen külföldi befektetéseket tervező vállalatok az aktuális üzleti környezetet és a kilátásokat. A hangulatindex csak Magyarország és Ukrajna esetében mutat negatív értéket.
Vágólapra másolva!

A Thomson Reuters & OeKB közép- és kelet-európai üzleti hangulat indexe jelentős mértékben emelkedett Lengyelországra, Csehországra és Oroszországra vonatkozóan, bár kissé romlott egyes balkáni országok esetében. A negyedévente kalkulált index 16-ra emelkedett az októberi 10-ről, főként a banki és a biztosítási szektorok javuló üzleti kilátásainak köszönhetően. Az építőipar indexe továbbra is negatív, az ingatlanpiaci index pedig viszonylag alacsony.

"Amint az várható volt, a gazdasági válságból saját erőből kilábalni képes és az idén gazdasági növekedés elő néző kelet- és közép-európai országok esetében tapasztalható a legnagyobb mértékű hangulat javulás" - írja az OeKB osztrák exportfinanszírozó bank által összeállított tanulmány.

"Feltűnő módon Oroszország megítélése is jelentősen javult annak ellenére is, hogy a pénzügyi és gazdasági válság sokkal nagyobb mértékben viselte meg, mint a többi országot. A közvetlen külföldi befektetők nyilvánvalóan azt feltételezik, hogy Oroszország gazdasága túljutott a mélyponton és fellendülési fázisba lép". Az indexnek a vállalatok jelenlegi helyzetmegítélését mutató komponense 3-ra emelkedett, ami egy éve az első pozitív érték. Az üzleti várakozási mutató 29-re emelkedett 23-ról, a gazdaság helyzet kilátásainak megítélése 19-re 18-ról.

A kelet-európai országok - Lengyelország kivételével - mély recesszióba estek tavaly, mivel összeomlott Nyugat-Európa kereslete exportjuk iránt, a nemzetközi pénzügyi válság pedig befagyasztotta az elérhető hiteleket.

Az IMF a legtöbb térségbeli ország esetében gazdasági fellendülést jelez előre az idei évre, igaz, ennek ütemét lassítja majd a nyugat-európai országok gazdasági ösztönző programjainak kifutása miatt lanyhuló kereslet, a bankok továbbra is szűkmarkú hitelezési gyakorlata és a magas munkanélküliség.

Az index tartózkodó optimizmusról tanúskodik Horvátország, Szerbia és Bulgária esetében, csökkenő, de még pozitív értékekkel, emelkedett viszont Románia esetében, főként a 20 milliárd eurós IMF csomagnak köszönhetően.

Magyarország gazdasága a Pénzügyminisztérium számításai szerint idén 0,3 százalékkal zsugorodik. A kilátást azonban javította, hiszen tavaly még 0,9, majd 0,6 százalékos visszaesést becsültek.