Vágólapra másolva!
A norvég szoftvercég az Opera Mini böngészőt szeretné megjelenteti az Apple mobiljára, amire mindeddig nem engedélyezték a gyári mobilos Safaritól eltérő szoftvert.
Vágólapra másolva!

Az Opera Software a Barcelonában, a Mobile World Congress szakkiállításon mutatja majd be az iPhone-os böngészőt - adta hírül a Reuters. A cég állítása szerint a szoftver hatszor gyorsabb, és 90 százalékkal kevesebb adatforgalommal dolgozik, mint az iPhone jelenlegi böngészője. Az Opera Mini a világ legnépszerűbb mobilos böngészőprogramja, amely a telefonra való közvetlen letöltés helyett először átkonvertáltatja a weboldalakat a cég szerverein, hogy azokat minden grafikus együtt, de gyorsabban és kisebb méretben tudja megjeleníteni.

A szoftver elsősorban ennek és persze ingyenességének köszönhette sikerét, és a cég szerint az is indokolhatja az iPhone-os változat létjogosultságát, hogy több mobilszolgáltató hálózata nem bír az iPhone-ozók által generált hatalmas adatforgalommal. Az Opera egyelőre nem küldte be a szoftvert az Apple App Store-ba jóváhagyásra, de "reménykednek benne", hogy a cég nem tagadja meg a felhasználóktól webböngészési élmény megválasztásának lehetőségét - nyilatkozta a cég társalapítója, Jon von Tetzchner a hírügynökségnek.

Az Apple mindeddig nem engedélyezte olyan szoftverek megjelentetését a mobilra, amelyek duplikálják az általa gyárilag nyújtott funkciókat. A cég üzletpolitikája miatt legutóbb a Google Voice alkalmazása esett ki a rostán, mivel azzal a felhasználók hanghívásokat is kezdeményezhettek volna. A CSS Insight Reuters által megszólaltatott elemzője szerint az Opera provokatív lépése érdekes kihívás elé állítja majd az Apple-t, mivel várhatóan nem tesz majd jót a cég népszerűségének, ha elutasítja a böngészőt. Az Opera Software részvényeinek árfolyama viszont emelkedett az iPhone-os kísérlet bejelentését követően.