Megakadtak a Malév-tárgyalások

Vágólapra másolva!
A Malév szerint az orosz-magyar tárgyalások "még nem zárultak le" a Pénzügyminisztérium szerint "eredménytelenül zárultak". Amiben egyetért a két érintett, hogy február végén újabb közgyűlés lesz.
Vágólapra másolva!

"A Malév Zrt. mai napon folytatólagosan megtartott rendkívüli közgyűlésén az AirBridge Zrt. képviselője tájékoztatta a részvényeseket arról, hogy az orosz fél és a magyar állam képviselői közti tárgyalások még nem zárultak le" - közölte a magyarországi légi társaság. A Malév igazgatósága a tegnapi ülésén ezért változatlan napirenddel ismételten összehívta a légitársaság közgyűlését február 26-ra.

A Pénzügyminisztérium ezzel szemben azt közölte, hogy mivel még nem jött létre a megállapodás a magyar és az orosz kormány között, a társaság közgyűlése kedden "eredménytelenül zárult".

Közel egy éve folynak a tárgyalások a magyar és az orosz kormány között arról, hogy milyen formában lehet biztosítani a feltételeket a légitársaság működésének fenntartásához. A magyar kormány tavaly októberben kinyilvánította, hogy kész tulajdonosi és finanszírozói szerepet vállalni a társaság továbbműködtetésében.

A minisztérium szerint a tárgyalások során a kormány több javaslatot tett a légitársaság tőkehelyzetének rendezésére, illetve fizetőképességének biztosítására. A magyar fél kész főszerepet vállalni a társaság tőkehelyzetének rendezésében és finanszírozásának biztosításában.

A Malév 99,95 százalékos tulajdonosa jelenleg egy magántársaság, az Airbridge. A magyar állami szerepvállalásnak így feltétele a tulajdonosokkal, köztük az orosz állami Vnyesekonombankkal történő megállapodás. A bankot így az orosz kormányzat képviseli.

Az elmúlt hónapokban a tárgyalások során az álláspontok fokozatosan közeledtek a minisztérium meglátása szerint. Megállapodást mindezidáig nem sikerült elérni, s ezt a magyar fél azzal magyarázza, hogy az orosz fél javaslatai között változatlanul olyanok is szerepelnek, amelyek ellentétesek a magyar, illetve az európai uniós jog előírásaival.