Visszahívja autóit a Honda is - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Nobel-díjas is besegít a görög válság elleni harcba, robog Kína kereskedelme, 900 000 kocsit hív vissza a Honda - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A közgazdasági Nobel-díjas Joseph Stiglitz a piacokat nyugtatgatta egy interjúban a görög válsággal kapcsolatban. Stiglitz, aki a hatalmas adósságokkal küzdő görög kormánynak is tanácsokat ad azt mondta, hogy a George Papandreou miniszterelnök egy okos tervet fogadtatott el a válság kezelésésre - írja a Wall Street Journal.

Soros György magyar származású amerikai befektető biztos abban, hogy Görögország képes lesz végrehajtani a megszorító csomagját és nem fogja elhagyni az eurózónát - írja a Bloomberg. "Remélem, hogy az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az eurózóna megtalálja a módját, hogy finanszírozza a görög kormányzatot, amely nem túl költséges Görögország számára" - mondta a 79 éves befektető Jakartában.

Kína 21 százalékos exportnövekedésről számolt be januárban az egy évvel korábbi adathoz képest és 85,5 százalékos importnövekedésről - írja a New York Times. Az elemzők szerint ez a globális kereskedelem és a világgazdaság kilábalásának egyértelmű jele.

Erősödik a dollár azelőtt, hogy Ben Bernanke elmondaná a kongresszus előtt, hogy miként kívánja a Fed megvalósítani a pénzügyi ösztönzők leépítését - írja a Businessweek. A beszéd iránymutatást adhat a kereskedésnek, így nagy hatással lehet a dollár és így az euró, illetve a forint árfolyamára.

A Toyota és az Audi után a Honda is bejelentette, hogy kocsikat hív vissza rosszul működő légzsákok miatt. Világszerte 900 000 autót kérnek be különböző 2001-es és 2002-es modellekből - számolt be a Marketwatch. Az Egyesült Államokban a 2001-ben gyártott Civicek és Accordok közül 4000-et már tavaly visszahívott a gyár a légzsákok problémái miatt.

A Walt Disney Company az előzővel közel azonos részvényenkénti eredményről számolt be, ami 0,44 dollárt jelent. Az átszervezések és az európai televíziós eredmények mellett a latin-amerikai piac jelentette a fő húzóterületet. A cég elnök-vezérigazgatója az Alíz csodaországban és a Toy Story 3 filmektől további fellendülést vár - írja a Marketwatch.

A Standard & Poor's hitelminősítő figyelmeztetést adott ki, miszerint lefokozhatja a Citigroup és a Bank of America hiteleinek besorolását. Az indoklás szerint kevésbé valószínű, hogy az amerikai kormány ismét kimentené a bankokat, ha azok bajba kerülnének - írja a Financial Times.