Kék halált okozhat az XP biztonsági frissítése

Vágólapra másolva!
A Microsoft kedden kiadott frissítési csomagja sok esetben az XP-s gépek lefagyásához vezetett rendszerindítás után. A problémát egyelőre csak a javítófoltok leszedésével lehet orvosolni.
Vágólapra másolva!

Az érintett felhasználók a Microsoft fórumain kezdtek el panaszkodni arra, hogy a cég által kiadott februári javítócsomag megbénította a Windows XP-t. Az összesen 25 javítófoltból álló csomagból 11 készült XP-re, amelyek telepítése és a rendszer újraindítása után a rendszer betöltődése kék képernyős hibaüzenettel - a jól ismert "kék halál" - állt meg. Az operációs rendszert ezek után biztonságos üzemmódban sem lehetett újraindítani.

Néhány esetben a jelenség Windows Server 2003 és Windows Vista rendszereken is megismétlődött, de más szoftververziókon még nem találkoztak vele a fórum tanúsága szerint. A felhasználók arra gyanakodnak, hogy a gondot a 11 javítófolt közül a KB977165-ös sorszámú okozza, amely annak a 17 éve meglévő biztonsági résnek a bezárása hivatott, ami 16 bites szoftverek illetéktelen futtatását teszi lehetővé a rendszeren.

A Microsoft egyelőre nem erősítette meg a felhasználók sejtését, és egyelőre nincs más gyógymód a hiba javítására, mint a gép rendszertelepítő lemezzel való újraindítása és a teljes javítócsomag eltávolítása (a részletes instrukciókat lásd a Vírushíradón). Ha a hibát elemző felhasználóknak igazuk van, a KB977165-ös update leszedése önmagában megoldhatja a problémát, ami nagyobb biztonsági kockázatot nem hordoz magában, mivel távolról nem használható ki a vele javított biztonsági hiba. Az összes javítófolt esetén azonban a felhasználó gépe az újabb frissítésig kiszolgáltatottabb az online kártevőknek.