Beijedtek a pálinkafőzők Orbán ötletétől

Vágólapra másolva!
Bár Ausztriában és Romániában is van példa a házi szeszfőzés engedélyezésére, több magyar pálinkakészítő is aggodalommal fogadta Orbán Viktor Fidesz-elnök erre vonatkozó ígéretét. A házi főzés legalizálása bevételkiesést jelentene a költségvetésnek is. Van olyan ország, ahol a gyümölcstermesztő gazdáknak megengedik a házi szeszfőzést, de arra is akad példa, hogy megszüntettek hasonló előjogokat.
Vágólapra másolva!

"Beláthatatlan következményei lennének" - mondta az [origo]-nak Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, aki szerint populista ötlet, hogy Orbán Viktor a házi szeszfőzés legalizálását ígérte egy vidéki kampányrendezvényen. Piros szerint semmi nem garantálná, hogy nem kerül mégis kereskedelmi forgalomba a saját fogyasztásra készült pálinka, é nem lehet kizárni azt sem, hogy mérgező metilalkoholt tartalmazó főzetek készülnek, vagy felrobbannak a szakszerűtlenül üzemeltetett berendezések.

Ha Orbán Viktor arra gondol, hogy adómentesen lehessen a legális főzdékben főzetni egy csekély mennyiséget, akkor arról érdemes beszélni - mondta Piros, de szerinte ebben az esetben meg kellene szüntetni azt az 50 százalékos adókedvezményt, amit ma igénybe lehet venni. A gyümölcstermesztő - a törvény szerint eleve csak ők jogosultak bérfőzetésre - kevesebb mint 50 liter pálinka főzetése esetén 1380 forint adót köteles fizetni egy liter tiszta szesz után, 50 liter felett azonban már 2761 forintot.

"Ha ezt megcsinálják, az megtizedelheti a főzdéket" - mondta az [origo]-nak Csampa György, egy mátraszelei pálinkafőzde vezetője. Szerinte elsősorban a kisebb és gyengébb minőséget előállító főzdék lennének veszélyben, de a jobbak versenyben maradnának, mert otthon nem lehet olyan jó minőséget előállítani, mint egy főzdében. Csampa ugyanakkor kételkedik benne, hogy valóban meghoznának egy ilyen döntést, hiszen a szesz adója hatalmas bevétel az államnak, amiről szerinte nem fognak lemondani.

Milliárdos üzlet

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) adatai szerint tavaly a bérfőzdékben több mint 200 ezer ember fordult meg, akiknek 400 millió liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű pálinkát főztek le, ami után 5,2 milliárd forint adót róttak le. Az illegális pálinkafőzés mértékét nehéz megbecsülni: a VPOP csak annyit tud biztosan, hogy tavaly 81 illegális pálinkafőzőt foglaltak le, 4,4 millió liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű pálinkával együtt.

A környező országokban van példa a legális házi szeszfőzésre: Romániában tavaly novemberben lépett hatályba az új törvény, amely szerint minden háztartás 500 liternyi 50 fokos gyümölcspárlatot állíthat elő. Azok a termelők, akik 500 liternél többet szeretnének főzni, a megengedett mennyiségen felül minden száz liter után 375 euró adót kell befizessenek az államnak. Ausztriában a regisztrált gyümölcstermesztők tarthatnak otthon saját pálinkafőző berendezést, és majdnem tízezren élnek is ezzel a lehetőséggel. Annyi megkötés van, hogy mindig be kell jelenteniük a pénzügyőrségnek, mikor használják.

Svájcban engedélyt kell kérni ugyan a házi desztillálókhoz, de 30 liter, saját használatra szánt párlat alatt jelentős adókedvezményt adnak. Franciaországban az 1920-as évektől törvény garantálta, hogy a gazdák adómentesen főzhetnek 20 liter eau-de-vie nevű gyümölcspárlatot, de 2008-tól kezdve ezt adókötelessé tették, ami komoly felháborodást váltott ki. A törvény bírálói szerint megrövidíti a parasztokat, és rombolja a hagyományos francia kultúrát is.