Vágólapra másolva!
Igazi barátnőnek való mobil az érintőképernyős LG Pop: környezetbarát napelemes hátlap jár hozzá, ami megmutatja, a megspórolt energiával hány fát mentett meg a tulaj, a fogadott hívásokat cuki figurák jelzik, könnyen elfér a retikülben is, és el lehet érni róla az  iWiW-et, Facebookot. Persze versenyképes ára miatt bizonyos kompromisszumokat is kell kötnie a vevőnek - vajon megéri-e?
Vágólapra másolva!

Már a tesztkészülék dobozát kinyitva konstatáltuk, hogy ez bizony női készülék: bár a reklámjában hitelkártya méretet emlegetnek, ezt kissé túlzásnak tartjuk, volt már dolgunk kisebb készülékkel is, de kétségkívül nem egy olyan behemót, mint, mondjuk, egy iPhone. Persze az ára is jóval kedvezőbb: kártyafüggetlenül 40-45 ezerért lehet megvenni, hűségnyilatkozattal pedig nagyjából feleennyiért.

Figurás menü a lányok kedvence

Mit tudtak kihozni a koreai tervezők ebből az árból? Egy olyan kompakt telefont, amely ugyan jóval kevesebbet tud mondjuk egy Nokia 5800-nál, de nagyjából feleannyiba is kerül. Egy biztos, a SD510-es típusszámon futó mobil még Tomit, a szerző fodrászát sem hatotta meg, aki már a kilencvenes évek vége óta mindig a piacon kapható legkisebb mobilt használja. Bár a téma specialistájaként őt vontuk be a Pop tesztelésébe, az végül barátnőjénél kötött ki: szerencsére a készülék kivitele teljesen uniszex, se nem férfias, sem nem nőcis - persze ez nagyban köszönhető annak is, hogy a készülék előlapjának jelentős részét a 3 colos érintőképernyő foglalja el, az pedig teljesen semleges. A képernyő alatt mindössze egyetlen gomb van, ez viszont mindig más funkciót tölt be: ezzel lehet előhívni bizonyos menüket, kilépni programokból és fogadni, bontani a hívásokat - szerencsére legalább háttérvilágításának színe változtatható.

Nem így a cuki kezdőképernyő, amelyen nem egyszerűen megjelennek az elmulasztott hívások és bejövő üzenetek, hanem mindegyikük egy-egy mesebeli karakterként sétál be a képernyő közepébe - maga felett hordozva persze a másik fél nevét vagy számát. Ezt a felületet testre is lehet szabni, így például megadható, hogy egy képzeletbeli állatkertbe vagy egy térre császkáljanak be a figurák, melyek egyikén keresztül a telefon időnként saját gazdájához is beszél, például olyanokat ír ki, hogy: "Végre péntek!" Ettől egy pasasnak biztosan feláll a szőr a hátán, a lányok viszont imádják, bár az még biztos nekik is vicces lehet, amikor a főnökük karaktere bombázza őket virtuális szivecskékkel.

Figyel a súlyra és a fittségre

Bár nem kifejezetten hölgyeknek szánt funkció, bizonyára ők értékelik majd jobban a készülék beépített testsúlykövető szoftverét, amelyben a tömeg, a magasság és a derékbőség megadása után testzsírszázalékot és testtömegindexet is kalkulál. A programba a változásokat is rögzíteni lehet, a helyes táplálkozásra és a sportolásra pedig az buzdítja a tulajt, hogy a szoftver be is sorolja, hogy alkatunk egy kövér emberéhez vagy egy atlétáéhoz áll közelebb. Egy másik sportos alkalmazással a futással kapcsolatos statisztikákat lehet manuálisan rögzíteni, itt is látványos ábrán lehet nyomon követni az elért eredményeket - sajnos mindkét program angol nyelvű.

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Napelemmel menti a fákat

Az LG Pop másik fontos ismérve, hogy ez egy környezetbarát mobiltelefon, a gyártó közlése szerint mentes olyan veszélyes anyagoktól, mint a PVC, de még a csomagolása is újrahasznosított papírból készült, amelyen még a festék is szójaalapú. A zöld képességek leginkább látványos része az alapcsomagban található extra hátlap, amely ugyan kissé vastagabbá teszi a készüléket, de egy napelemes töltőt tartalmaz. Ha a hátlapon lévő napelemek kellő fényt kapnak, az akkumulátor ikonján megjelenő apró jelzés mutatja, hogy némi extra töltést kap az akku. Sajnos a folyamatos havazással együtt járó rossz idő nem kedvezett tesztünknek, így azt sem tudtuk kipróbálni, hogy kétórányi napelemes töltés elegendő-e egyórányi beszélgetéshez. Ugyanilyen időtartamra kiraktuk a mobilt az ablakba péntek reggel, de a gyér fényviszonyok miatt ez nem volt képes feltölteni az áramforrást semennyire sem.

Pedig a programok közt olyan alkalmazás is akad, amely megmutatta volna, hogy a napelem használatával mennyivel járultunk hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Az "ökofa" alkalmazás azt is megmutatja, mennyi fát mentett meg a tulajdonos. Esetünkben a pocsék időben való kétórányi töltés 18 milligramm megtakarítást eredményezett, ami még a hibahatáron belül van, azaz egyetlen fát sem mentettünk, majd talán nyáron. Egyébként a mobil akkumulátora a napelemek nélkül is elég jól bírja, olyan három napot egy töltéssel elbír nem extrém használati móddal, ahhoz, hogy lemerítsük, kora délutántól késő estig folyamatosan világító képernyővel kellett működtetnünk.

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Nem túl extra online funkciók

Bár az LG Pop reklámkampányában az olvasható, hogy a telefonnal csupán "egy klikkre a nethaverok, közvetlen hozzáférés a Facebook, a Twitter, a MySpace online közösségi oldalakhoz". Való igaz, a főmenüben található egy beépített e-mail kliens és egy böngésző is, ám a fent említett közösségi oldalak kényelmes elérését csupán egy feltelepített Java alkalmazás szolgálja, amelyet nagyjából egyórányi kutakodást követően találtunk meg a játékok mellett. Ráadásul még nem is túl jól használható, elég lassú, nem praktikus, a twitteres üzenetek között ugyanis csak ujjunkat az érintőképernyőn elhúzva lehet böngészni, ekkor viszont sokszor véletlenül is lekattint az ember egy hozzászólást.

Sem 3G, sem wifi, a böngészés nem egyszerű, legalább a beépített browser felmutat annyi extrát, hogy automatikusan képes átváltani álló és fekvő módba a beépített gyorsulásérzékelőnek köszönhetően. A fekvő módban való használat egyébként a szoftver bármelyik részében elérhető, leginkább az üzenetek írásakor praktikus, mivel álló módban a hagyományos mobilbillentyűzet virtuális mása jelenik meg, így viszont egy teljes qwerty tasztatúra látható a képernyőn. Ennek virtuális gombjai mondjuk elég parányiak, bár csak a férfikéznek.

Fotó: Csanádi Márton [origo]

Multimédia: erős közepes

A multimédiás funkciók terén az LG csajmobilja közepesen teljesít: beépített 40 megabájtos memóriáját akár 8 gigabájtra is lehet bővíteni, egy ilyen kapacitású kártya 7-8 ezer forintba kerül. Az mp3 lejátszó mellett diktafon és rádió is van a telefonban, és lejátssza a - kellően lebutított felbontású - mp4 videofájlokat is. Komoly hátrány viszont, hogy a telefonon nincs minijack-kimenet, így csak kifejezetten a készülékhez szánt fülhallgatóval lehet használni, pedig erről végre kezdenek leszokni a gyártók.

A beépített kamera 3 megapixeles, s bár a komponálás a 400x240 pixeles képernyőn kényelmes, sajnos sem villanót, sem pedig autófókuszt nem kapott, így számítani lehet arra, hogy a közeli objektumokról készült felvételek (például a kézből exponált önarcképek) nagy eséllyel nem lesznek élesek.

Mobil a csajomnak

Teljesen normális dolog, hogy nem mindenki tud felső kategóriás szupertelefont vásárolni a barátnőjének: ha a kedves mindenképpen érintőképernyős telefonra vágyik, az LG Pop jó alternatíva lehet, nagyobb tudású társai ugyanis többe is kerülnek. Ha a hölgyemény nem megszállott mobilbuzeráló, megteszi majd neki a készülék, a beépített böngészőt pedig le lehet cserélni Opera Minire, telepíteni rá chatprogramot, de a Twitter, Facebook kényelmes használatára is léteznek a beépítettnél jobb javás segédprogramok, ezekkel pótolni lehet a beépített applikációk fapadosságát. Az EDGE adatátviteli technológia e-mailezésre, chatelésre megfelelő, de ha már az ismerős Twitteren küldött linkjeit szeretnénk nézegetni, lehet, hogy kevés lesz. Uniszex külseje ellenére férfitársainknak nem ajánlanánk ezt a készüléket.