Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny harmadik fordulójában három döntetlen született. A torna nagy rangadója, az örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov küzdelme nagy csatában ért véget pontosztozkodással. A szicíliai védelem Najdorf-változatának bonyodalmaiban vívott meg az azeri Vugar Gasimov és Alekszandr Griscsuk, az orosz szuperbajnok sikerrel egyszerűsítette le az állást. A spanyol Francisco Vallejo Pons vezéráldozata jó praktikus esélyt adott az izraeli Borisz Gelfand ellen, a Világkupa-győztes remire rontotta kecsegtető pozícióját.

Érdekes csatákat, nagy bonyodalmakat láttunk a torna harmadik játéknapján, de a világossal játszók végül kénytelenek voltak remikkel megbékélni. Kitüntető érdeklődés kísérte a kétszeres olimpiai bajnok, Grand Prix és Grand Slam-győztes örmény Levon Aronjan és a bolgár exvilágbajnok VeszelinTopalov összecsapását.

Topalov a világbajnoki döntő főpróbájaként nem törekszik békés partikra, a katalán megnyitásra szóló felhívást nem fogadta el, hanem az éles benoni védelmet játszotta meg. Tisztjeit átcsoportosította, de Aronjan tartotta kis előnyét. Az exvilágbajnok gyalogáldozattal élezte ki a küzdelmet, majd a világos centrumot vette célba. Aronjan komoly esélyt szalasztott el, Topalov remek mentőtervet talált, a csata pontosztozkodással zárult.

Az azeri Vugar Gasimov és az orosz Alekszandr Griscsuk 15 lépésig megismételte a bursai csapat-világbajnokságon látott partijukat. Griscsuk ezúttal inkább a sáncot választotta, Gasimov pedig erőteljesen támadott. A játszma kritikus állásában az orosz szuperbajnok fonalas, döntetlenhez vezető lebonyolítást talált.

A Világkupa-győztes izraeli Borisz Gelfand taktikailag ismét sebezhető volt. A spanyol Francisco Vallejo Pons az egyetlen esélyt nyújtó vezéráldozatot választotta, Gelfand a bonyodalmakban eltévedt, remire rontotta kedvező pozícióját.

A 3. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2781) - Veszelin Topalov (bolgár, 2805) döntetlen (Benoni védelem, 51)
Borisz Gelfand (izraeli, 2761) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 42)
Vugar Gasimov (azeri, 2759) - Alekszandr Griscsuk (orosz,2736) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)

A verseny állása:
1-2. Veszelin Topalov és Alekszandr Griscsuk 2 pont
3-4. Francisco Vallejo Pons és Levon Aronjan 1,5
5-6. Vugar Gasimov és Borisz Gelfand 1

A 4. forduló párosítása:
Topalov - Griscsuk
Vallejo Pons - Gasimov
Aronjan - Gelfand