Századvég: Mesterházy erősödik a baloldalon, gyengül középen

Vágólapra másolva!
A biztos szavazók körében 58 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP csak 23 százalékot kapna - derül ki a Századvég februári közvélemény-kutatásából. A biztos szavazók körében az MDF februárra elérte az 5 százalékos támogatottságot. Mesterházy Attilát, az MSZP kormányfőjelöltjét a felmérés szerint egyre többen szeretik a baloldalon, és egyre kevesebben a centrumban.
Vágólapra másolva!

Változatlanul toronymagasan vezet a Fidesz a Századvég Alapítvány februári felmérése szerint, az összes választó és a biztos szavazók körében egyaránt.

Az összes választó körében egy most vasárnap tartott választáson 33 százalékot érne el a Fidesz, míg az MSZP mindössze 15 sázalékot. A Századvég adatai szerint a harmadik párt, amely elérné az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges 5 százalékos szintet, a Jobbik, amelyet az összes választó éppan 5 százaléka tmogat. Az MDF és az LMP 3-3 százalékot kapna.

A biztos szavazók körében még nyilvánvalóbb a Fidesz fölénye, a pártot 58 százalék támogatja egyértelműen. Az MSZP-t 23 százalék választaná, a Jobbikot 10 százalék. Az MDF februárra a biztos szavazók körében elérte az 5 százalékos küszöböt - derül ki a Századvég közleményéből. Az LMP 3 százalékon áll, az SZDSZ helyzete viszont reménytelennek tűnik, mert a biztos szavazók mindössze 1 százaléka támogatja.

A legtöbb megkérdezett (37 százalék) Orbán Viktort, a Fidesz elnökét látná legszívesebben miniszterelnökként. Mesterházy Attilát, az MSZP jelöltjét mindössze 13 százalék támogatná, Bokros Lajost (MDF) pedig 12 százalék. Vona Gábort, a Jobbik kormányfőjelöltjét csupán 3 százalék választaná.

A magukat jobboldalinak valló válaszadók körében a Századvég adatai szerint csaknem mindenki, 79 százalék Orbán Viktor miniszterelnökségét támogatja, Vona 5 százalékot, Bokros és Mesterházy 1-1 százalékot kapott.

A középen állók 28 százaléka szintén Orbán miniszterelnökségével szimpatizál, 19 százalékuk viszont Bokros Lajost támogatná. Csak 7 százalékuk látná szívesen Mesterházyt, Vonát pedig mindössze 4 százalékuk.

A baloldaliak körében némileg erősödött Mesterházy támogatottsága (50 százalékra). A baloldali szavazók 20 százaléka azonban Bokros Lajost látná szívesen miniszterelnökként. Orbán ebben a csoportban 6 százalékot kapott, Vona pedig 1-et a felmérés szerint.

A Századvég szerint Orbán támogatottsága a centrumban és a jobboldalon továbbra is tekintélyeses, míg Mesterházy baloldali térnyerése együtt jár a centrumban történő támogatás csökkenéssel. Bokros támogatottsága a centrumszavazók és a baloldali elkötelezettségűek körében továbbra sem elhanyagolható.

A Századvég január végén nyilvánosságra hozott legutóbbi felmérése hasonló népszerűségi arányokat mutatott ki. A Fidesz támogatottsága akkor éppúgy 33 százalékos, az MSZP-é 16, a Jobbiké 5 százalékos volt az összes szavazó körében. A biztos szavazók körében januárban az MDF még 4 százalékon, az LMP pedig 2 százalékon állt a Századvég szerint. (A januári közvélemény-kutatási eredményekről bővebben itt olvashat.)