Két kínai iskolából törhették fel a Google-t

Vágólapra másolva!
Amerikai biztonsági szakemberek két kínai oktatási intézmény számítógépeihez vezették vissza a Google, és több tucatnyi más amerikai vállalat elleni hackertámadásokat - írta pénteken a New York Times című amerikai lap. Az egyik érintett iskola szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, de szakértők nincsenek egyetértésben azzal kapcsolatban, hogy a mostani felfedezés bizonyítja-e a kínai kormány részvételét a számítógépes támadásokban.
Vágólapra másolva!

A New York Times a nyomozást jól ismerő, de neveik elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy az amerikai cégek elleni hackertámadásokat egy kínai egyetem, és egy kínai szakközépiskola számítógépeihez vezették vissza. A lapnak nyilatkozó emberek elmondása szerint a támadások már áprilisban elkezdődtek, egy hónappal hamarabb, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az egyik oktatási intézmény a Kína egyik legjobb számítógépes oktatási programjával rendelkező elit Sanghaj Csiaotung Egyetem. Az egyetem színvonalára jellemző, hogy diákja pár hete nyertek meg egy, az IBM szervezte nemzetközi programozó versenyt. A másik pedig egy szakközépiskola, amelyet a kínai hadsereg támogatásával hoztak létre, és ahol a fegyveres erőknek képeznek számítógépes szakembereket.

A Times által megkérdezett biztonsági szakértők szerint a felfedezés sok kérdést megválaszolatlanul hagy. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a szakközépiskolát csak álcának használják a kínai kormány hackerei. Mások szerint lehetséges, hogy az iskolákat egy másik ország hírszerzése használja, és az is lehet, hogy nagyszabású ipari kémkedésről van szó, és nem a hírszerzés áll az esetek mögött.

A Times megkeresésére az egyetem és a szakközépiskola is azt közölte, hogy nem hallottak az amerikai nyomozás eredményéről. Az egyetem egyik professzora azonban közölte a lappal, hogy nem lepődött meg a híren, kijelentve, hogy "elég megszokottnak számít, hogy a diákok külföldi weboldalakat törnek fel". Érdemes megjegyezni, hogy a kérdéses támadások korántsem weboldalak ellen irányultak, hanem nagyvállalatok (többek között a Google és Adobe) belső hálózatáról igyekeztek belső információkat, például termékek forráskódját megszerezni.

Szakértők és elemzők, valamint magas rangú amerikai katonatisztek is úgy gondolják, hogy a kínai kormányzat támogat olyan hackereket, akik rendszeresen támadják az amerikai nemzetbiztonsági rendszert. Az elmúlt években több tucatnyi olyan cybertámadást jegyeztek fel az amerikai kormányzat ellen, amelyek a gyanú szerint a kínai kormány támogatásával vagy beleegyezésével hajtottak végre - írta a Foreign Policy című amerikai külpolitikai magazin internetes oldalán.