Vágólapra másolva!
A linaresi szuperverseny hetedik fordulójában az éllovas bolgár VeszelinTopalov sötéttel remizett az azeri Vugar Gasimovval. Az exvilágbajnok a döntetlennel is megőrizte másfél pontos előnyét. Az izraeli Borisz Gelfand nyerőesélyes állásban hibázott az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben, 60 lépésben végül pontosztozkodás született. Az örmény Levon Aronjan a spanyol Francisco Vallejo Pons hathatós segítségével megmenekült a vereségtől, hetedik partijában is fél pontot szerzett. 

Két egymást követő nyerése után a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov óvatosabbra fogta a tempót, sötéttel remizett az azeri Vugar Gasimovval.

A spanyol megnyitású partiban Gasimov a 10. lépésben újított, gyalogot áldozott, kezdeményezést kapott. Kicsit rosszabb pozíciójában az éllovas pontosan védekezett, ellenfele időzavarában kiegyenlítette esélyeit. Topalov szempontjából kedvezően alakultak a játéknap eredményei, megőrizte fölényes, másfél pontos vezetését.

Az izraeli Borisz Gelfand nyerőesélyt szalasztott el a címvédő orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Az orosz szuperbajnok ismét időzavarba került és a bástyavégjátékban hátrányba került. Az aktív világos bástyák mellett királyának szorongatott helyzete is gondot okozott. Gelfand a 39. lépésben nyerést hagyott ki, a 49. lépésben utolsó esélyét is elszalasztotta.

A spanyol Francisco Vallejo Pons lassan a torna tragikus hőse lesz. Topalovhoz hasonlóan az örmények legjobbját, Levon Aronjant is alaposan megizzasztotta. A kétszeres olimpiai bajnok, Grand Prix és Grand Slam-győztes Aronjantól azt vártuk, hogy a bolgár exvilágbajnokkal csatázik majd az elsőségért, ehhez képest nagyon halovány teljesítményt nyújt. Világossal került hátrányba a spanyol sakkozóval szemben.

Kényszerűségből leáldozta vezérét, szerencsés megmeneküléséhez alighanem hozzájárult Vallejo Pons előző napi veresége. A hét fordulóban lejátszott 21 partiból csak 5 végződött döntéssel, Aronjan, Gelfand és Vallejo Pons még mindig nyeretlen, Topalov és Aronjan veretlen.

A 7. forduló eredményei:
Vugar Gasimov (azeri, 2759) - Veszelin Topalov (bolgár, 2805) döntetlen (Spanyol megnyitás, 42)
Borisz Gelfand (izraeli, 2761) - Alekszand Griscsuk (orosz, 2736) döntetlen (Angol megnyitás, 60)
Levon Aronjan (örmény, 2781) - Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 48)

A verseny állása:
1. Veszelin Topalov 5 pont
2-4. Levon Aronjan, Vugar Gasimov és Alekszandr Griscsuk 3,5
5-6. Borisz Gelfand és Francisco Vallejo Pons 3

A 8. forduló párosítása:
Topalov - Aronjan
Vallejo Pons - Gelfand
Griscsuk - Gasimov