A mobiltelefon a fejlődő országok bankkártyája

Vágólapra másolva!
Nem a bankkártya, hanem a mobiltelefon váltja le a pénzt a fejlődő országokban. A módszer különösen ott sikeres, ahol a banki ügyletek a fiókok távolsága miatt egésznapos programmá tudnak fajulni.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd olyan ember él a Földön, akinek nincs bankszámlája, de van mobiltelefonja - hozta a statisztikai adatot Gavin Gruger, a GSM Szövetség mobilbankolásért felelős igazgatója. A szövetség nagy lehetőségnek tartja, hogy banki szolgáltatásokat is nyújthatnak mobiltelefonon.

A mobilos fizetés hat éve indult hódító útjára Dél-Afrikában és a Fülöp-szigeteken. Az előbbi országban 8,5 millió, az utóbbiban 4,5 millió ember használja a szolgáltatást. Ebben a két országban található a világ mobilpénz használónak közel egyharmada. Afrikában és Ázsiában a legaktívabbak, ott található a nagy része a 40 millió mobiljával fizető felhasználónak. A szakértők azt várják, hogy legközelebb Latin-Amerikában fog elterjedni a banki sorbanállásnál kényelmesebb műveleteket kínáló módszer.

Az afgán rendőrség pont mostanában próbálgatja a mobilfizetési megoldásokat. A hónap elején a tesztben résztvevő rendőrök SMS-ben megkapják a figyelmeztetést arról, hogy megkérkezett a fizetésük. Mivel sokan analfabéták, így arra is van lehetőség, hogy a szolgáltató hangüzenetben tájékoztassa a kísérletben résztvevőket. A pénzből a mobilt használva vásárolhatnak, hazaküldhetnek a családjuknak, vagy akár félre is tehetnek későbbre, egyik feladathoz sem kell bankautomatát vagy fiókot keresni. Ha mégis készpénzre lenne szükségük, akkor a Roshan szolgáltató megbízottjaitól vehetnek fel mobilos számlájukról.