Amerika most elveszítene egy kiberháborút

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés egy korábbi vezetője szerint ha mostanság kiberháborúba keveredne, azt biztosan elveszítené az Egyesült Államok. A szakember szerint egyébként az internetes támadások ugyanolyan komoly fenyegetettséget jelentenek, mint a hidegháborús orosz nukleáris fegyverek.
Vágólapra másolva!

A már nyugállományba vonult John Michael McConnell még George W. Bush kormánya idején töltötte be a hírszerzés vezetői posztját, és kedden, egy szenátusi meghallgatáson mondta el véleményét a kiberbiztonságról. McConnell úgy véli, a kiberháború éppen olyan komoly fenyegetést jelent, mint a hidegháború idején a szovjet atomfegyverek.

Ráadásul a szakember nem is túl optimista az Egyesült Államok felkészültségét illetően, nyilatkozata szerint ugyanis ha most törne ki kiberháború, azt Amerika biztosan elveszítené. "Mi vagyunk a legsérülékenyebb, leginkább bedrótozott ország, nekünk van a legtöbb vesztenivalónk, ráadásul nem is csökkentjük a kockázatot" - nyilatkozta.

Most elveszítenék a kiberháborút

McConnell szerint ha továbbra sem csökkentik a kibertér használatával járó kockázatot, annak előbb-utóbb drámai következményei lesznek - hívta fel a figyelmet az egykori hírszerzési vezető. A szakember úgy véli, már a nemzetbiztonság és a gazdasági stabilitás forog kockán, egy komoly kibertámadással ugyanis meg lehetne bénítani az ország kritikus infrastruktúráját képező elektromos és telekommunikációs hálózatokat, pénzügyi szolgáltatásokat. Ennek megakadályozása végett olyan nemzeti stratégia kidolgozását sürgeti, amelyhez hasonlót a hidegháború évei alatt is alkalmaztak. Emellett egy ahhoz hasonló központ létrehozását is fontosnak tartja, amelyet a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követően hoztak létre, ám ez nem a terroristák, hanem a kiberbűnözők ellen lépne fel.

Sok információt lopnak el online

Az AFP hírügynökségnek egy biztonsági szakértő, James Lewis a nyugállományba vonult, ám tanácsadóként jelenleg is aktív szakember nyilatkozatai kapcsán úgy nyilatkozott, az Egyesült Államokat a legnagyobb kár a kiberbűnözés és online kémkedés során éri: az internet korában több titkos információt tulajdonítottak el az országból, mint a negyvenes években.

Scott Borg, egy másik biztonsági szakértő szerint az amerikai gazdaság sokkal nagyobb károkat szenved a bizalmas üzleti információk megszerzését célzó kibertámadásoktól, mint azt a legtöbben gondolnák. Bár egy ilyen kár pontos összegét nehéz számszerűsíteni, de a szakember szerint nagyobb összegről van szó, mint mondjuk egy hitelkártyaszám illetéktelen használatakor keletkezik.