Túl gyorsan nőtt nagyra a Toyota

Vágólapra másolva!
A vállalat nem megfelelő stratégiájával is magyarázta a Toyota első embere autói biztonsági problémáinak megjelenését az amerikai kogresszusi képviselők előtt elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

A Toyota túl gyorsan, túl nagyra nőtt az Egyesült Államokban és ez a minőség rovására ment, de lépéseket tesz a minőségellenőrzés javítására - közölte Akio Toyoda, a japán autógyár elnöke beszédének előzetesen közzétett szövege szerint szerdán az amerikai kongresszusban.

Toyoda - a gyáralapító unokája - a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt jelent meg a Toyota autók biztonsági problémáiról és a tömeges visszahívásokról rendezett meghallgatáson, személyesen is bocsánatot kérve és "teljes felelősséget vállalva" a hibákért.

Toyoda néhány hete - amikor felmerült, hogy a kongresszus személyesen őt akarja meghallgatni - még nem akart elutazni az Egyesült Államokba.

A washingtoni törvényhozásban meghallgatások sorozatát tartják a héten a Toyota-ügyben. Jim Lentz, a Toyota amerikai elnöke előző nap szintén bocsánatot kért a bizottság előtt, amiért a cég "elfogadhatatlan késedelemmel" reagált a biztonsági problémákra, és gyengén kommunikált az amerikai közlekedésbiztonsági hatóságokkal és a fogyasztókkal.

A New York Times Toyoda meghallgatásával kapcsolatban idézte egy republikánus szenátor, Darrell E. Issa szerdai televíziós interjúját, melyben a politikus felvetette az amerikai közlekedési felügyelet felelősségét is, ugyanakkor kritikusan beszélt a cégvezérek bocsánatkéréseiről.

A világ legnagyobb autógyára világszerte 8,5 millió, az Egyesült Államokban több mint 6 millió kocsit rendelt vissza egyebek között a beragadásra hajlamos és a laza szőnyeg alá szoruló gázpedálok, valamint több hibrid modellnél tapasztalt fékproblémák kijavítására.