Tulajdonosa után kémkedhet a vírusos okostelefon

Vágólapra másolva!
Legszemélyesebb kütyüink kémkedhetnek utánunk. Okostelefonok és tabletek ellen használható rootkiteket mutattak be a Rutgers Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok tulajdonképpen hagyományos számítógépekké válnak. Ugyanolyan operációs rendszert futtatnak, mint az asztal számítógépek és a laptopok, tehát ugyanúgy támadhatóak kártevőkkelkel is - mondta Vinod Ganapathy, a Rutgers Egyetem professzora.

A mobil eszközökre kifejlesztett kártevők azért különösen veszélyesek, mert ezeket az eszközöket mindenhová magukkal cipelik tulajdonosaik. A feltételezett támadók lehallgathatják az áldozatokat, személyes adatokat, kapcsolati információkat szerezhetnek meg a címjegyzékből, vagy akár a tulajdonos helyzetét is lekérdezhetik a beépített GPS-modult használva. Ráadásul az okostelefonokra új módszerekkel, például Bluetooth-on vagy SMS-ben, fel lehet juttani a kártevőt.

A professzor nem beszélt a levegőbe a fenyegetésről, kollégájával létre is hozták kísérleti rootkitjüket. Figyelmeztetni akarjuk az embereket arra, hogy általános számítógépes tudással lehet telefonra tervezett kártevőket írni - nyilatkozta a rootkit másik atyja, Liviu Iftode a Registernek. A következő lépés, hogy elkezdjünk dolgozni a védelmen - vélte Iftode.

A rootkit komoly lehetőségeket hordoz magában. Jelen állapotában képes arra, hogy az akkumulátort terhelő részegységeket - például a wifit, Bluetooth-ot és a GPS-vevőt - egyszerre bekapcsolva gyorsan lemerítse a telepet. A szoftver kimenő hívást is tud kezdeményezni, így poloskaként is használható.