Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatig bízott benne, hogy még idejében be tud iratkozni a pro licences tanfolyamra, ám mivel ez nem sikerült neki, hivatalosan legkorábban csak március végén lehet Craig Short a Ferencváros vezetőedzője. Az egykori hátvéd nem fél a fanatikusoktól, a tíz évvel ezelőtti Lipcseit pedig Premier League-szintű játékosnak tartja, de már csak csereként számít rá. Szerinte a magyar játékosok taktikailag rendkívül magas szinten állnak, és kiváló a rúgótechnikájuk. A kispad körül kialakult helyzetet maga is kínosnak tartja, Berki Krisztián azonban az MLSZ-t hibáztatja.

Craig Short szerdán tudta meg, hogy nem ülhet le vezetőedzőként a Ferencváros kispadjára, mivel nemcsak hogy nem rendelkezik az MLSZ szabályzatában megkövetelt pro licenccel, hanem még a szövetség által kiskapunak meghagyott lehetőséggel sem tud élni, hiszen be sem iratkozott a tanfolyamra. Az FTC vezetői ezért két nappal a tavaszi szezonrajt előtt úgy döntöttek, hogy papíron a Ferencváros U19-es csapatánál dolgozó Tuboly Frigyest teszik meg vezetőedzőnek, a valódi edző azonban továbbra is Short.

Kérdés, miért kellett az utolsó pillanatig várni a bejelentéssel, hogy Short nem tudja teljesíteni az élvonalbeli edzősködés feltételét? "Azért, mert az utolsó pillanatig bíztam abban, hogy még a tavaszi rajt előtt leteszem a záróvizsgámat, meglesz az A licences bizonyítványom, és be tudok iratkozni a pro licences kurzusra" - magyarázta az [origo]-nak a Short.

- És, nem sikerült?
- Nem, pedig úgy volt, hogy a vizsgák már a múlt héten meglesznek, csakhogy csúszott a folyamat. Ezért voltam biztos benne, hogy nem lesz probléma. És ezért történt, hogy a klub nem készült fel arra, hogy valakit be kell dobni helyettem, ezért kellett rögtönözni a vészhelyzetben. De mindez csak a felszín, a továbbiakban is én és Ron Reid felelünk a Ferencváros szakmai munkájáért.

- Nem érzi kínosnak, hogy egy ilyen patinás klub egy strómant ültet le edzőként az első csapat kispadjára?
- De igen. És biztosíthatok mindenkit, hogy ez a megoldás senkinek sem tetszik. Ha minden jól megy, március végére, legkésőbb április elejére meglesz a záróvizsgám és a diplomám az A licences kurzuson, és utána azonnal beiratkozom a pro licences tanfolyamra. Úgy tudom, abban a pillanatban le is ülhetek az NB I-es csapat kispadjára, legalábbis ígéretünk van erre az MLSZ-től.

Berki az MLSZ-t ostorozza

Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója szerint az MLSZ színjátékra kényszeríti a Fradit. "A szövetség szabályzata egyértelműen kimondja, hogy érvényes pro licenc, nem pedig a tanfolyamra történő beiratkozás szükséges ahhoz, hogy valaki vezetőedzőként leüljön egy NB I-es csapat kispadjára. Márpedig ez a dokumentum nemcsak Craig Shortnak nincs meg, hanem két másik csapat (a Debrecen és a Lombard-Pápa - a szerk.) vezetőedzőjének sem. Mégis nyitott egy kiskaput a szövetség, sajnos, mi ezen sem tudunk besurranni, mert Craig elcsúszott a vizsgaidőpontokkal. Így a pro licenccel rendelkező Tuboly Frigyes kispadra ültetésével méltatlan színjátékra kényszerülünk, tisztában vagyok vele, hogy mindez a szabályzat kijátszása" - mondta a klub csütörtök délutáni szurkolói ankétján.


- Kitől hallott először a Fradiról?


- Attól a Gillespie-től, az északír válogatott játékostól, akit a nyáron majdnem leigazolt a Ferencváros?
- Attól. Azt mondta, eszméletlen szurkolótábora van a csapatnak. Hogy micsoda szenvedély övezi a klubot, hogy fradistának lenni szinte vallás. És csöppet sem hazudott, sőt. Szerintem még visszafogott is volt a minősítése.

- Ha már a szenvedélyt szóba hozta, önt nem akarták megverni a Fradi fanatikusai, mint az elődjét, Bobby Davisont?
- Ugyan, dehogy. Nekem kezdettől fogva kiváló a kapcsolatom a ferencvárosi szurkolókkal. Most, hogy jól játszottunk az előkészületi meccseken, kiváltképp jó, de korábban, amikor rosszul szerepeltünk, akkor sem fordultak ellenem.

Forrás: MTI

- Mit jelent önnek az, hogy a Fradi edzője lehet?
- Óriási lehetőséget. Nem sok angol menedzsernek adatik meg, hogy külföldön dolgozzon, mi nem szívesen hagyjuk el a szigetünket, de ez most nekem egy hatalmas kihívás. Persze hiányoznak a gyerekeim, de azért szeretek itt lenni. Sokat tanulok, én is sokat átadok abból, ami az angol futballt jellemzi, remek tapasztalat.

- Nagyon más az itteni futball, mint amihez otthon hozzászokott?
- Nagyon. Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy a magyar futball kifejezetten lassú. Viszont taktikailag rendkívül magas szinten állnak a magyar labdarúgók és a magyar csapatok.

- Ezt komolyan gondolja?
- Igen, ez a helyzet. Másfél éve vagyok itt Magyarországon, és mindig gyomorideget kapok, amikor az aktuális ellenfelünk rögzített helyzetből hozza játékba a labdát. Remek a magyar játékosok rúgótechnikája, életveszélyesek szögletből, szabadrúgásból. Itt van ez az egykori Fradi-játékos, ez a Krisztián...

- Lisztes?
- Igen, Lisztes. Akkora gólt lőtt nekünk szabadrúgásból a negyedik fordulóban, hogy csak pislogtam.

- Szóval, akkor vagyunk jók, ha nem kell futni?
- Hát, körülbelül erről van szó. Az angol futball merő dinamizmus, lüktetés, állandó rohanás, én is azon vagyok, hogy egy kicsit felpörgessem a Fradi játékát. És azt hiszem, a téli felkészülés során sikerült is előbbre lépnünk ezen a téren.

- Amikor Bobby Davison után fél évvel megérkezett a Fradihoz, gondolta volna, hogy ön lesz a következő edző - legalábbis gyakorlatilag?
- Eszembe se jutott. Bobby még játszatni is akart, egy teljes és egy fél mérkőzést játszottam is, de hát túl a negyvenen ez már nem lehet az ember célja. Én menedzser akartam lenni, odahaza már foglalkoztam korábban a fiatalokkal, arra azonban álmomban sem gondoltam, hogy ilyen hamar egy magyar élvonalbeli csapat szakvezetője leszek.

Forrás: MTI

- Mikor gondolt először arra, hogy Bobby napjai meg vannak számlálva az Üllői úton?
- Mindvégig az volt a benyomásom, hogy Bobby nem tervez hosszú távra a Fradinál. A csapat nem játszott jól, láttam Bobbyn, hogy nem érzi jól magát, pedig egyáltalán nem rossz szakember ő, csak valahogy nem passzoltak egymáshoz. Sem a csapattal, sem a szurkolókkal.

- Davison alatt a hagyományos angolt futballt próbálta játszani a csapat, a labdát előreívelték, aztán reménykedtek, hogy az rápottyan Ferenczi fejére.
- Igen, Pista valóban egyedül vergődött a húsdarálóban, tényleg kissé sematikus volt a játékunk, bár meg kell jegyeznem, hogy ez a fajta futball már régen nem jellemzi az angol labdarúgást. Ma már a Premier League, de még a Championship csapatai is szinte kivétel nélkül a rövidpasszos focit játsszák, vagy legalábbis erre törekednek.

- Mi volt az elképzelése, amikor belefogott a téli átigazolások megszervezésébe?
- Veterán játékosokat akartam szerződtetni, a veteránon ne aggastyánokat értsen, hanem olyan futballistákat, akik már többéves élvonalbeli tapasztalattal rendelkeznek, akik nem gyerekek, akik mentálisan kemények, s akik nem csinálják tele a gatyájukat, ha idegenben netán az ötödik percben vezetést szerez az ellenfél. Nézze meg a Mancheseter Unitedet! Hátrányba került a Milan ellen, de ugyanolyan nyugodtan futballozott tovább, játszottak a saját játékukat, s a végén meg is nyerték a meccset. Anthony Elding, Sam Stockley, Csizmadia Csaba, Tommy Doherty ebbe a kategóriába tartozik. És a régebbiek közül Paul Shaw, Ferenczi, Lipcsei Péter. Már úgy értem, nem a Wayne Rooney-kategóriába, hanem a mentálisan erős játékosok közé. Ezenkívül pedig az volt a tervem, hogy egy szépen, látványosan futballozó csapatot hozzak össze.

- Ön szerint ki lehet az idény felfedezettje a fiatalabbak közül?
- Kulcsár Dávid.

Forrás: MTI

- Ő Davison alatt egyáltalán nem tűnt ki.
- Nem, mert Bobby hátvédet játszatott vele. Gyors, energikus játékos, végigfutja a kilencven percet, elsöprő a lendülete.

- Hol rejtőzködött eddig?
- Mondom, a hátvédsorban. De amikor átvettem a csapatot, rögtön mondtam neki, Kuli, neked a középpályán, támadó szellemben kell futballoznod. Te nem védő vagy, neked lázba kell hoznod a közönséget, lázba kell hoznod az edződet. Te előremész támadni. De meglátja majd, Vass Máté is berobban a tavasszal, figyeljen csak oda a srácra. És Tóth Bencére is.

- A felkészülési meccseken még Joaquín is mintha megtanult volna futballozni, pedig ő az ősszel lelombozó teljesítményt nyújtott.
- Várjon az ítélettel, ő még gyerek, 21 éves, idő kellett neki, amíg megszokja ezt a környezetet. Nem beszélve arról, hogy az önbizalma romokban hevert. De ebben a szerkezetben már ő is megtalálta a helyét. Nagy kár, hogy a keddi az edzésen combizomszakadást szenvedett.

- Mi lesz Lipcseivel?
- Ő is kap majd szerepet, persze nem kezdőként. Nehéz helyzetekben szükségünk lesz az ő hatalmas rutinjára.

- Megvan már a Haladás elleni kezdő tizenegye?
- Megvan, de nem mondom meg.

- Milyen helyezéssel lenne elégedett a szezon végén?
- Nem akarom megkerülni a kérdést, de először attraktív futballt szeretnénk játszani, aztán a többi már jön magától. Több gólt akarunk rúgni, mint az ősszel, azt akarjuk, hogy a szurkolók élvezzék a meccseinket, el akarjuk bűvölni a rajongóinkat.

- És a helyezés?
- Az első öt között akarunk végezni.

- Ez aztán bátor prognózis!
- Bízom a játékosokban, bízom önmagamban, bízom az elvégzett munkában. Nagy a hátrányunk, éppen ezért kevés a hibázási lehetőség, de hiszek abban, hogy egy jó rajttal a közönséget is magunk mellé állítjuk, aztán már nem lesz megállás.

- Úgy érzi, az átigazolások, az erősítések képessé teszik erre a csapatát?
- Biztos vagyok benne. Elégedett vagyok az erősítésekkel, húsz-harminc játékost néztem meg az elmúlt két hónapban, beszéltem magukkal a játékosokkal, olyanokkal, akik játszottak velük, ellenük, beszéltem az edzőikkel, megnéztem egy rakás DVD-t, szóval ennél alaposabban már nem is csinálhattam volna. Kipróbáltam őket a felkészülési meccseken, készen állunk a Haladás fogadására.

Forrás: [origo]

- Minden posztot betöltöttek?
- Mindegyiket. Többnyire duplán. Két csapatra való, használható futballistám van.

- Van olyan csapat Magyarországon, amelyik verhetetlen a Fradi számára?
- Szerintem nincs, pontosabban az a célom, hogy ne legyen. Persze a Videoton és a Debrecen nagyon erős, utóbbi már nem is kényszerül arra, hogy megossza az erejét a BL és az NB I között. És az Újpest, a Győr is igen jó csapat. Jól edzett, szakértő menedzserek által dirigált együttesek. De senkitől sem félünk.

- Mennyire fontos a közönség támogatása?
- Nagyon. Éppen ezért abszurdnak érzem, hogy szombaton üres lelátók előtt kell játszanunk. A profi futball színház. Maga szerint rendeznének színielőadást üres nézőtér előtt? Most mondja meg, kinek játsszunk majd közönségcsalogató futballt? Az üres lelátónak?

- Ön szerint van olyan NB I-es játékos, aki megállná a helyét a a Premier League-ben?
- Horváth.

- Milyen Horváth?
- A Videoton középhátvédje.

- Horváth Gábor. Miért pont ő?
- Játszottam ellene, testközelből ismerem, nagyon jó, kemény, képzett, fizikailag magas szinten álló labdarúgó. Ő simán el tudna játszani az angol élvonalban.

- Rajta kívül?
- Lipcsei, ha tíz évvel fiatalabb lenne. Többet nem tudok mondani, a Premier League túl meredek egy magyarnak. Habár Kulcsár fizikumban, lendületességben, agresszivitásban megüti az angol élvonal szintjét, csak még túlságosan fiatal.

Ch. Gáll András