Sony Ericsson Vivaz: csalódás első látásra

Vágólapra másolva!
A hátlapján szereplő HD jelzéstől azt vártuk, csodaszép, nagy felbontású felvételeket készíthetünk majd a Sony Ericcson legújabb multimédiás telefonjával. A mutatós külsejű készülék ehelyett csúnyán kiábrándított minket.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson rendszerint igényes készülékeket ad ki a kezei közül, amelyek fényképezésben, multimédiában elég jók, így minden jel arra mutatott, hogy a HD-s készülék is remek darab lesz. A kezdeti lelkesedést csak az törte le némiképp, hogy a Vivaz nem egy teljes értékű apphone: a telefon Symbian S60 5.0 szoftverrel működik, vagyis, mint ahogy számítottunk is rá, nem lehet rá menet közben kényelmesen szoftvereket letölteni (legalábbis az Apple App Store-ral feltalált mobilos letöltőközpont nincs hozzá), és úgy általában, kevésbé rugalmas, mint az androidos, vagy akár Windows Mobile-os modellek, ha új funkciók telepítéséről van szó.

De sebaj, gondoltuk, hiszen ott van a 720p-s filmet rögzítő, 8,1 megapixeles felbontásban fotózó kamera, és ebben a telefonban, kétség sem férhet hozzá, ez lesz a lényeg! Valóban az lenne, hiszen a készülék semmi különösebb extrát nem nyújt a videózáson kívül - abban viszont csapnivaló. A videózáshoz nem kapunk sok beállítási lehetőséget: választhatunk az éjszakai vagy nappali mód között, végtelenre vagy automatára állíthatjuk a fókuszt, van expozíció kompenzációs lehetőség, ki-be kapcsolhatjuk a mikrofont - és ennyi, pedig a fehéregyensúly beállítása még igazán elfért volna. Ha nagyon magabiztosak vagyunk, automatára is állíthatunk mindent.

Erre az egyszerűségre nyújthat némi magyarázatot, hogy a készüléket a YouTube-ozóknak találták ki, akik menet közben bármit gyorsan felvesznek, majd azonmód fel is töltenek a megosztóra. Sajnos a készülék erre nem igazán jó. A kamera a külön dedikált elsütőgombbal is nehezen indul el, mivel két fokozatban nyomható le, kell némi megszokás a használatához. Emiatt azonban előfordult, hogy amikor akartunk, nem sikerült felvételt készíteni, mert lemaradtunk az eseményről, viszont többször nem állt le a felvétel, amikor szerettük volna - amivel nagyon idegesítő utólag szembesülni. A kamera szoftvere is lassan indul el, és a használata közben nagyon megbosszulja magát a rezisztív érintőképernyő.

A beállítási opciókra nyomkodva a készülék vagy veszi az adást, vagy nem: ugyan a menü használatánál egy idő után megszoktuk, hogy a kijelző határozott erejű nyomást igényel az ikonokon, de a kamera használata közben ennél rosszabb a helyzet (talán azért, mert ilyenkor a készülék processzora még jobban le van terhelve). A helyzetet csak rontja, hogy napfényben nagyon rosszul látszik a kijelző, ott még ezért is kényelmetlen használni.

Képzaj és más bajok

Fényre pedig nagyon, de nagyon szüksége van a Vivaznak, mert belső térben, mesterséges fénynél szinte minden felvétel rettentően zajosra, életlenre sikeredett, ami a telefon kijelzőjén nem feltűnő, de ahogy letöltöttük a gépre a videókat, elszörnyedtünk a látványtól. Ezzel arról is lemondhatnak a készülék vásárlói, hogy házibulikat örökítenek meg félhomályos helységben, mivel ilyen fényviszonyok között szinte őrjítő a homályosabb részeket ellepő hangyatánc, az éjszakai módba átkapcsolva pedig zajos és szaggatott is lesz a felvétel.

A Vivazzal készült tesztfelvételek

A videókon egyébként a színhűség sem a legjobb, a kamera kicsit fakón adja vissza az árnyalatokat, továbbá a telefon a legkisebb kézremegést sem tolerálja, ekkor rögtön kocsonyásan remegni, vibrálni kezd a felvétel. Ha a telefont stabilan tartjuk, és jó fényviszonyok között videózunk vele, akkor érzékelhető valami a HD-felbontásból, de máskor egyáltalán nem. Még az optimális körülmények között készült videók sem mutatnak jól teljes képernyőn, maximum a videomegosztó eredeti méretű ablakában. Amikor először megnéztük PC-n a mobil felvételeit, nem akartuk elhinni, hogy ezek 720p-sek.

A felvételek hangminőségéről szintén nem mondhatunk sok jót, ami annak köszönhető, hogy a Vivaz elsősorban még mindig telefonnak, nem pedig kamerának készült, ezért a mikrofonja a kijelző mellett, nem pedig a hátlapon található. Így a külső hangokat halkan, a felhasználó beszédét, lélegzését, vagy a készüléken való matatását zavaróan hangosan adják vissza a videók. A felvételeket, ha még így is megfelelnek, egyébként könnyedén le lehet menteni a telefonról a töltésre is szolgáló USB-kábelen: a Windows 7 automatikusan képes importálni róla, XP-n még szükségünk van kliensszoftverre, amit azonban nem külön CD-n, hanem magán a telefonon kapunk meg. (A készüléknek csak 75 megabájt memóriája van, ami microSD kártyával bővíthető.)

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A kijelzőn szépek a felvételek, a nagy képernyőn nem

Videózás közben, ha gyorsan kaptuk elő a telefont, néha a széles zoom (/hangerőszabályzó) gombot is gyakran sikerült véletlenül lenyomni, ami egyből tönkre is teszi a felvételt, mivel nagyon akadozva közelít, nem is beszélve arról, hogy mivel csak digitális zoomot tud, nagyon le is rontja a minőséget. Az pedig szinte érthetetlen, hogy egy videós mobil miért nem kaphatott valamilyen nyitható-zárható lencsevédőt. Az optika burkolata ugyan könnyen tisztítható, de ha véletlenül megkarcoljuk a fedelét, máris cserélni kell, és mivel ez a telefon hátlapjának leglaposabb része, az asztalra téve gyakorlatilag ezen fekszik a készülék.

Gondoltuk, hogy a telefont még menti némileg, hogy internetezni is lehet rajta, mondván, talán erre még használható. Csalódnunk kellett, ismét csak a vacak érintőképernyő hibájából. A mobil böngészőjében szinte lehetetlen kattintani bármit, vagy akár csak görgetni az oldalt, mivel annyira kicsiben látszik rajta minden, emellett maga a szoftver is nagyon lassan tölti az oldalakat. A gyári böngészővel tettünk egy-két próbálkozást, de kijelenthetjük, hogy így, főleg ezen a keskeny képernyőn, élvezhetetlen, csak akkor nyúlnánk hozzá, ha nagyon kell. A telefonon van Google, Facebook és Twitter kliens is - ezek már jobbak lennének, ha többször állnának szóba a telefonon beállított wifis kapcsolattal.

Kicsit kényelmetlen, de lejátszónak jó

A készülék egyetlen erénye, hogy szép, és a kijelzője is jó minőségű: a Sony Ericsson eredményesen dobta fel az érintős mobilokra jellemző hasábformát. A készülék háza íves hátú, lakkfényű műanyag, viszont sajnos a szemnek kellemesebb, mint a kéznek. A telefon hajlított hátlapja miatt kényelmetlen a fogása, a kijelző alatti menügombok nyomogatása közben gyakran úgy tűnt, ki akar ugrani a kezünkből a mobil, főleg azért, mert ezek a kezelőszervek is nagyon erős nyomást igényelnek és vékonyak. Használat közben az is eléggé zavaró, hogy gyakran kell váltogatni a valódi és a virtuális gombok között, például a képernyőzár feloldásakor. Az S60 grafikus felülete, bár kiforrott, de gyakran kényelmetlen helyen, kis linkekkel jelennek meg rajta a szükséges opciók, egy görgetőgombot, vagy valamilyen iránybillentyűt pedig sokszor hiányoltunk a telefonról az érintős vezérlés nehézkessége miatt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Íves hátlap, lencsevédő nélkül

A telefon a mérete, az elegáns formája és a kiváló minőségű kijelző miatt talán médialejátszónak a legalkalmasabb. Filmet nézni 16:9-es képarányban lehet rajta, bár a 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású kijelző nem valami nagy. Zsebben viszont remekül elfér a készülék, így bárhol lehet mozizni rajta, és az akkumulátor üzemideje is elég jó hozzá. Egy másik könnyebbség, hogy a Sony Ericsson MediaGo nevű kliensével pikk-pakk fel lehet másolni a kívánt zenét, videót a telefonra, és a zenelejátszó hangminősége is kiváló (bár ez igazából elvárható a gyártótól, amely a Walkman márka tulajdonosa). A hangkimenet - végre! - közvetlen jackcsatlakozós, azaz bármilyen fülhallgatóval használható, ami még a cég Walkman-mobiljaitól sem megszokott.

A telefonban van még Facebook kliens, Google Maps és keresőszoftver, e-mail kliens és egy rakás irodai alkalmazás, de gyanítjuk, a legtöbben a HD videózási képesség miatt vennék meg a Vivazt. Ezt azonban nem ajánjuk: ha szeretnénk 720p-s videókat gyártani a netre, akkor már inkább egy kompakt digitális fényképezőgépre érdemes költeni, amiből a legolcsóbb is sokkal jobb minőségben tudja ugyanezt. Nekünk nagyon kiábrándító volt a gyenge felvevő, annak viszont, aki megelégszik egy divatos külsejű mobillal, amin maximum e-mailt, Facebookot és Twittert néz, és sok zenét hallgat, akár ez a mobil is jó választás lehet. Feltéve, hogy a körülbelül 120 ezer forintos ár és a hamarosan érkező Vivaz Pro (ami a fenti modell kicsúsztatható, teljes billentyűzetes változata) nem tántorítja el a vevőket: a típus pár héten belül kerül a hazai boltokba.